Trump toont vooral wraakzucht in nasleep aanslag New York

Op het plein bij de beurs op Manhattan werden gisteren de slachtoffers van de aanslag herdacht. Beeld Photo News
Op het plein bij de beurs op Manhattan werden gisteren de slachtoffers van de aanslag herdacht.Beeld Photo News

De Amerikaanse president uitte na de aanslag op Manhattan vooral kritiek op de immigratieregels en het rechtssysteem in zijn land. En de dader mag de doodstraf krijgen.

De Amerikaanse president Trump heeft stevig uitgehaald naar het Amerikaanse rechtssysteem. De aanleiding was de aanslag van dinsdag in New York, waarbij de Oezbeekse terrorist Sayfullo Saipov op klaarlichte dag acht mensen doodreed. Op Twitter riep Trump op tot zijn executie. De zaak tegen hem moest 'snel' plaatsvinden, met daarbij een twitter-advies aan de rechters: 'DOODSTRAF!'

De discussie in progressieve media gaat meer over Trumps bemoeienis met het rechtssysteem dan over de aanslag zelf. Zijn oproep tot snelrecht en executie kan Saipov helpen, omdat zijn verdediging het dan kan gooien op een oneerlijke rechtsgang.

Ongevoeligheid 

Trump wordt ook ongevoeligheid verweten. Bij hem geen reflectie, maar daadkracht; geen medeleven, maar wraakzucht. De slachtoffers en hun nabestaanden kwamen weliswaar even ter sprake, maar zijn aandacht ging vooral uit naar de dader en zijn politieke tegenstanders.

De president maakte van de aanslag gebruik om steun te vergaren voor strengere immigratiewetgeving. Trump zei dat de terrorist het land was binnengekomen via de 'Diversiteitsloterij', waarbij buitenlanders via een lotingssysteem in aanmerking komen voor een werkvisum in Amerika, en wil daarom een einde aan dit programma. Zonder deze loterij, had de aanslag niet plaatsgevonden, suggereerde Trump.

Politieke rivaal 

Daarnaast moest vooral zijn politieke rivaal Chuck Schumer, de Democratische fractieleider van de senaat, het ontgelden. Hij zou de geestelijk vader zijn van de Diversiteitsloterij. Voortaan moeten nieuwkomers scherp gescreend worden en geselecteerd op hun 'kwaliteiten', aldus Trump. Hij overweegt ook verstrengde visumregels voor Oezbeken.

Zijn polariserende opmerkingen schoten verschillende commentatoren en politici in het verkeerde keelgat, zelfs zozeer dat sommige progressieve commentatoren en Democraten openlijk naar de tijd van Republikeins president George W. Bush terugverlangen, de man die de terreuraanslagen van 11 september 2001 misbruikte om een oorlog tegen Irak te beginnen, maar daarentegen wel de Amerikanen wist te verenigen. Volgens Schumer wist Bush als geen ander 'het land bijeen te brengen' na een 'nationale tragedie'.

Guantanamo Bay 

Minstens zo groot was de ontsteltenis onder progressieven toen Trump voorstelde om Saipov naar het beruchte Amerikaanse strafkamp op Cuba te sturen: Guantanamo Bay. Dit strafkamp bracht Amerika veel reputatieschade vanwege de martelingen die er plaatsvonden en de juridische status van de gevangenen. Zijn voorganger Obama probeerde tevergeefs het kamp te sluiten, maar Trump overweegt het zelfs te laten herbevolken. De president relativeerde gisteren na alle kritiek zijn opmerking over Guantanamo, en zei dat hij mogelijk toch afziet van plan omdat het de zaak tegen Sapov juridisch alleen maar moeilijker maakt.

Maar ook het Amerikaanse rechtssysteem kreeg er van langs. Trump noemde dat een 'grap' en een 'pispaaltje', omdat het naar zijn mening niet is opgewassen tegen terroristen. Na alle commotie die op zijn opmerkingen volgde, probeerde de woordvoerder van het Witte Huis de uitspraken af te zwakken. Zijn kritiek had betrekking op het rechtsproces, niet op het systeem, aldus de woordvoerder.

Fox & Friends

Dat president Trump een vroege vogel is, bewijst zijn Twitter-account. In veel van zijn vroege ochtend-tweets reageert hij op zijn favoriete ochtendprogramma Fox & Friends, zo ook woensdag. Zijn kritiek op Chuck Schumer ontleende hij aan wat een gast eerder in het programma had gezegd over de Democraat. Zijn critici vinden het zorgwekkend dat een president zich laat beïnvloeden door praatprogramma's, te meer omdat hij beschikt over unieke informatie, zoals die van de veiligheidsdiensten.

Lees ook:  Onderzoekseconoom: Zonder maffiageld was Trump kansloos geweest

Lees meer op Trouw over de Amerikaanse president Donald Trump

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden