Trump toont ongekende polarisatie

Vice-president Mike Pence, president Trump en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan tijdens de State of the Union.Beeld REUTERS

De president gebruikte mooie woorden in zijn toespraak tot het Congres, maar brengt de partijen bepaald niet bij elkaar. ‘De toon was die van een opper-verdeeldheidzaaier.’

Een akkoord over nieuwe immigratiewetgeving in de Verenigde Staten lijkt verder weg dan ooit na de State of the Union van Donald Trump. Die toespraak tot het Congres, dinsdagavond, was aangekondigd als een die zowel Democraten als Republikeinen zou moeten aanspreken. En Trump bracht mooie woorden mee over de geweldige kwaliteiten van Amerika en zijn inwoners.

Maar hij gebruikte die ook om aan te geven dat wat zich buiten de grenzen van het land bevindt niet zo mooi is. En dat het met niet-Amerikanen, ook als die al tientallen jaren in het land wonen, oppassen geblazen is.

“De toon was die van een opper-verdeeldheidzaaier”, zei de Democratische senator Richard Blumenthal na afloop. “Het was voer voor de anti-immigrantenaanhang van zijn partij, niet de oproep tot eenheid waarvan we weten dat die nodig is.”

Tendentieus

Critici van Trump vonden de verwijzingen naar door illegale immigranten gepleegde misdaden tendentieus. En ze stoorden zich aan de manier waarop hij sprak over bewoners van de VS die als kind illegaal naar het land kwamen. Er is brede politieke steun voor een regeling van hun situatie en ook Trump wil dat. Hij bood zelfs aan in ruil voor concessies op andere punten deze groep van misschien wel 1,8 miljoen mensen het Amerikaanse staatsburgerschap te gunnen.

Daar zijn veel Republikeinen tegen. Maar tegelijkertijd ‘stal’ Trump de sympathieke bijnaam van deze groep, Dreamers. Sprekend over zijn plicht om iedereen in het land te beschermen, zei Trump: “Amerikanen zijn ook Dromers”. Zijn critici konden meteen wijzen op een tweet van de racistische voorman David Duke, die Trump daarvoor hartelijk dankte.

Trump gaf ook andere beleidsvoorstellen ruimte, zij het minder gedetailleerd. Hij verhoogde het bedrag dat hij wil uitgeven aan het bouwen en herstellen van wegen en andere infrastructuur, tot anderhalf biljoen dollar. Maar nog steeds is niet duidelijk hoeveel van dat geld de federale overheid zal opbrengen en hoeveel hij wil losweken bij lokale overheden en de private sector.

Hij beloofde ook een harde aanpak van ‘de pushers en dealers’ die bijdragen aan het grote, en stijgende, aantal drugsdoden in de VS. Maar over een fundamentele aanpak van de verslaving van miljoenen, aan heroïne maar nog veel vaker aan met opium verwante pijnstillers, meldde hij niets.

Dat zijn rede de partijen in het Congres bepaald niet bij elkaar bracht, was goed te merken. Van de Democraten kwam zo weinig reactie dat de president uiteindelijk vooral in de richting van de Republikeinen sprak.

In het zwart

De meeste vrouwen onder de Democraten kwamen in het zwart, als teken van solidariteit met de #MeToo beweging. De leden van de club van zwarte Congresleden droegen dassen of sjaals van kleurige stof uit Ghana, als protest tegen Trumps aanduiding van Afrikaanse landen als shitholes.

Gespeculeerd wordt of ook het witte broekpak van Melania Trump, de vrouw van de president, een signaal was. In het wit gaan is vaak gebruikt als eerbewijs aan de strijdsters voor vrouwenkiesrecht, onder andere door Hillary Clinton, en als teken van afkeuring tegen Trump.

Nadat vorige maand in de publiciteit kwam dat Trump enkele jaren geleden een verhouding zou hebben gehad met een porno-ster, wier stilzwijgen hij in 2016 zou hebben gekocht, ging Melania Trump niet mee naar Davos en is ze niet meer naast haar man in het openbaar verschenen. Ook na de State of the Union gingen ze apart weg.

Guantánamo Bay is terug in de gratie

Het sluiten van de gevangenis voor terreurverdachten in Guantánamo Bay op Cuba is sinds dinsdag geen doel meer van de VS. Vlak voor het uitspreken van de State of the Union trok Donald Trump het decreet in dat Barack Obama twee dagen na zijn aantreden in 2009 had ondertekend. Sluiting bleek sindsdien niet mogelijk, omdat sommige gevangenen ook volgens Obama niet konden worden vrijgelaten, terwijl het Congres overbrengen naar de VS zelf verbood.

Volgens Trump is ‘Gitmo’ juist een prima plek om terroristen op te sluiten en te ondervragen. “Het moet duidelijk zijn: terroristen zijn niet gewoon misdadigers. Het zijn onwettige vijandelijke strijders. En als we ze in het buitenland gevangen nemen, dan moeten ze worden behandeld als de terroristen die ze zijn.”

Hij heeft minister van defensie Jim Mattis opdracht gegeven, binnen drie maanden regels op te stellen voor het overbrengen van gevangenen naar het kamp en voor het vervolgens vasthouden van hen.

Lees ook:

Het was officieel zijn eerste, want je moet er een jaar president voor zijn geweest. In februari vorig jaar zette Trump in een met hetzelfde ceremonieel omgeven toespraak tot beide huizen van het Congres zijn plannen uiteen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden