Trump tegenover Tech

Medeoprichter van Microsoft, Bill Gates, bij zijn aankomst in de Trump Tower in New York gisteren. Beeld REUTERS
Medeoprichter van Microsoft, Bill Gates, bij zijn aankomst in de Trump Tower in New York gisteren.Beeld REUTERS

De bazen van Silicon Valley, het technologiewalhalla van de Verenigde Staten, waren misschien wel Trumps grootste vijanden tijdens de presidentsverkiezingen. Maar vandaag gaan ze voor het eerst bij de gekozen president op de koffie. Wat staat boven aan de agenda in de Trump Tower? Banen.

Redactie

Tijdens de campagnestrijd spraken directeuren van grote Amerikaanse techbedrijven meermaals hun bezorgdheid uit over kandidaat Trump. Geen enkele andere industrie was zo uitgesproken. Zo zou 'The Donald' funest zijn voor innovatie in de VS, wil hij het aannemen van slimme buitenlandse techneuten dwarsbomen en gaat hij inbreuk maken op de digitale privacy van burgers. De gebruikelijke aantijgingen - 'hij is een seksist en een racist' - daargelaten.

De verwijten klonken over en weer. Volgens Trump stopten Google, Facebook, Apple en andere techreuzen hun producten in ieder huis en ieders zak, terwijl ze te veel op een 'workforce' van immigranten leunen en hun honderden miljarden dollars in het buitenland parkeren.

Het naar de VS verplaatsen van die rijkdom is vast en zeker ook een agendapunt vandaag. Daar willen de techreuzen best naar luisteren, maar op één voorwaarde: een voordelig belastingtarief. Voor Trump is een deal belangrijk. Met het belastinggeld kan hij zijn programma om de infrastructuur te verbeteren op weg helpen.

Strafbankje

Afgelopen vrijdag hield de Information Technology Industry Council een conference call. De branchevereniging van de techindustrie, waar ook Apple, Amazon en Facebook deel van uitmaken, probeerde tot een uniforme standpunt te komen. Vooruitlopend op het gesprek met Trump hield de voorzitter van de branchevereniging, Dean Garfield, zich op de vlakte.

"We zien veel mogelijkheden voor overeenstemming, zei Garfield tegen de New York Times. "Op de bijeenkomst woensdag zullen we zien wat haalbaar is."

Bijna alle grote bazen zijn er waarschijnlijk bij vandaag. Zelfs degenen die Trump er het hardst van langs gaf. Tim Cook, directeur van Apple, zat in het strafbankje omdat Apple bijna alle iPhones in China maakt en niet in de VS. Maar ook omdat Apple weigerde een versleuteling te verwijderen van een iPhone van een van de daders van de terroristische aanslag in het Californische San Bernardino.

Trump had ook felle kritiek op de topman van internetwinkel Amazon, Jeff Bazos. Volgens Trump had Bezos de krant Washington Post gekocht om tijdens de verkiezingscampagne politieke invloed uit te oefenen. Amazon kon antitrustonderzoeken tegemoet zien als hij gekozen werd, dreigde Trump.

Pragmatisme

Twee bedrijven die wel uitgenodigd zijn, zijn vandaag niet aanwezig. Dat zijn taxidienst Uber en huizenverhuurwebsite Airbnb. Dat is misschien toeval, gezien de verklaringen van de bedrijven, maar beide zijn wel kop van jut in de Amerikaanse discussie over banen en de toekomst van de digitale economie.

Voorstanders zeggen dat de digitale platforms flexwerk verschaffen aan mensen die hun inkomen moeten aanvullen. Tegenstanders noemen het juist slechte vervangers voor voltijd banen.

Tegen de New York Times verklaarde een woordvoerder van Airbnb dat topman Brian Chesky in het buitenland is en dat daar verder niets achter gezocht moet worden. "We kijken uit naar de samenwerking met de volgende regering", was het enige dat de woordvoerder kwijt wilde. Een woordvoerder van Uber meldde dat directeur Travis Kalanick in India is deze week.

Het bolwerk Silicon Valley was de felste tegenstander van Donald Trump als presidentskandidaat. Maar sinds hij gekozen is, draaien de hoge piefen al wat bij. De topvrouw van Oracle zei tegen persbureau Associated Press dat ze Trump wil vertellen 'dat techbedrijven hem op alle mogelijke manieren zullen helpen'. "Als hij bereid is het belastingstelsel aan te passen, de regelgeving te verminderen en betere handelsovereenkomsten weet te sluiten, dan is de Amerikaanse techindustrie sterker en competitiever dan ooit tevoren."

Misschien is het pragmatisch, maar de houding jegens Trump verandert. Criticaster Bezos feliciteerde Trump met zijn overwinning en zei op Twitter: "Ik sta in ieder geval helemaal voor hem open."

Gisteren was een van de grootste namen uit het wereldje al voor de troepen uitgesneld. Bill Gates, filantroop en medeoprichter van Microsoft, kwam bij Trump in zijn toren op bezoek. "Het was goed", zei Gates naderhand. "We hadden een goed gesprek over innovatie, over hoe het de gezondheidszorg kan bevorderen, het onderwijs, het opwekken van energie, en over de kracht van innovatie in het algemeen."

Waarschijnlijk aanwezig bij het gesprek met Trump:

Elon Musk - Tesla
Larry Page en Eric Schmidt - Alphabet (Google)
Tim Cook - Apple
Satya Nadella - Microsoft
Jeff Bezos - Amazon
Sheryl Sandberg - Facebook
Safra Catz - Oracle
Brian Krzanich - Intel
Chuck Robbins - Cisco
Ginni Rometty - IBM

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden