'Trump speelde geheime informatie door aan Rusland'

Donald Trump ontving op 10 mei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov (tweede van links). Aan de andere kant van de vrouw in het rood staat de Russische ambassadeur Sergej Kisljak.Beeld AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zou in zijn ontmoeting vorige week met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov geheime informatie hebben prijsgegeven. Dat hebben verschillende Amerikaanse media maandagavond gemeld. Het Witte Huis ontkent de berichten.

Verschillende bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten zeggen tegen The Washington Post dat Trump zijn mond voorbij heeft gepraat over Islamitische Staat (IS). Het zou het gaan om uiterst gevoelige informatie die een belangrijke inlichtingenbron betrokken bij IS in gevaar zou hebben gebracht. De informatie die Trump al dan niet met opzet prijsgaf zou via een kanaal zijn gewonnen dat geen toestemming heeft gegeven om de informatie door te geven aan andere landen.

De gevoeligheid van de informatie zorgde ervoor dat alleen enkele specifieke functionarissen op de hoogte ervan waren en dat ook bondgenoten niet op de hoogte mochten worden gesteld. Naast minister Lavrov zou ook de Russische ambassadeur Sergej Kisljak de geheime informatie hebben aangehoord.

Lachend

De ontmoeting tusssen de twee Russische hoogwaardigheidsbekleders en Trump was vorige week al zeer beladen. De Amerikaanse president had de twee uitgenodigd op aandringen van Rusland, in de week waarin hij zijn FBI-directeur ontsloeg omdat Trump vond dat die teveel bezig was met mogelijke banden tussen Rusland en de Trump-campagne. Het Witte Huis liet geen journalisten toe bij de gevoelige ontmoeting tussen de drie mannen. Russische media publiceerden echter foto's waarop te zien is hoe Trump blij lachend de hand schudt van de Russische minister.

Nu blijkt ook het gespreksonderwerp gevoelig te liggen. Trump deelde details over een terreurdreiging door laptops aan boord van vliegtuigen. The Washington Post schrijft dat het verklappen van die geheime details door Trump kan betekenen dat de Amerikanen een belangrijke buitenlandse bron kunnen verliezen die informatie over IS heeft. Voor ieder ander zou het openbaren van zulke staatsgeheimen zelfs strafbaar kunnen zijn, maar volgens de krant mag een president veel openbaar maken.

Ontkenningen

The Washington Post kwam maandagavond als eerste naar buiten met het verhaal, maar al snelden volgden andere Amerikaanse media met bevestigingen. Volgens Reuters vertelde Trump de Russen over een terroristische aanslag die IS gepland had. Als snel kwam de regering-Trump met hele en gedeeltelijke ontkenningen. Een hooggeplaatste adviseur binnen het Witte Huis ontkent dat er staatsgeheimen zijn gedeeld. De nationale veiligheidsadviseur McMaster zegt dat hij bij de ontmoeting was en dat het artikel in The Washington Post niet waar is.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson reageerde in een persbericht op de beschuldigingen: 'Tijdens de bijeenkomst van Trump met minister van Buitenlandse Zaken Lavrov werd een breed scala aan onderwerpen besproken, waaronder de gezamenlijke inspanningen en bedreigingen rond de strijd tegen het terrorisme', aldus de mededeling van het Witte Huis. 'Tijdens de bijeenkomst werd de aard van de specifieke bedreigingen besproken, maar er werd niet gesproken over bronnen, methoden of militaire operaties.'

'Onverantwoord'

Zowel Democratische als Republikeinse politici reageren kritisch op het nieuws. Topdemocraat Dick Durbin noemt Trumps gedrag 'gevaarlijk' en 'onverantwoord'. Hij zegt dat hij hoopt dat Republikeinen de president duidelijk kunnen maken dat hij de veiligheid van het land in gevaar brengt. 'We kunnen staatsgeheimen toch niet weghouden van de president?' De Democratische senator Mark Warner noemt het bericht 'een klap in het gezicht voor de inlichtingendiensten', 'als het waar is'.

De Republikeinse politicus Bob Corker zegt dat het vrijgeven van een bron iets is 'dat je gewoon niet doet'. 'Daarom houden we de informatie die we van inlichtingendiensten krijgen ook zo goed afgedekt, om dit te voorkomen.' Trump heeft volgens The New York Times niet gezegd wie de bron is, maar de angst is dat de Russen dat op basis van de informatie wel kunnen achterhalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden