Trump sluit begrotingsakkoord, maar dreigt met noodtoestand voor zijn muur

President Trump in de  Cabinet Room in het Witte Huis. Beeld AFP
President Trump in de Cabinet Room in het Witte Huis.Beeld AFP

Na een lange ruzie is er een eindelijk een akkoord over de Amerikaanse begroting. Maar Trump wil met een omweg - de noodtoestand - alsnog zijn zin krijgen over zijn grensmuur. 

De Amerikaanse president Trump zal zijn handtekening zetten onder de begrotingswet die donderdag zowel door de Senaat als het Huis van Afgevaardigden werd aangenomen. Die maakt slechts een fractie van het door hem gewenste bedrag vrij voor de bouw van een grensafscheiding bij Mexico. Daarmee zal de opgeschorte shutdown van overheidsdiensten definitief ten einde komen. Tegelijk zal Trump de noodtoestand uitroepen aan die grens, zodat hij alsnog geld kan overhevelen van andere begrotingsposten naar die muur.

Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders liet weten dat de president zijn belofte inlost om “de muur te bouwen, de grens te beschermen en ons grootse land veiliger te maken”.

Impasse ten einde

Het conflict tussen Republikeinen en Democraten over de grensmuur leidde in december tot een impasse over de begroting. Dat had tot gevolg dat zo’n 800.000 ambtenaren naar huis werden gestuurd of op z’n minst geen salaris meer kregen. Die shutdown werd met 35 dagen de langste in de Amerikaanse geschiedenis. Trump schortte eind vorige maand die overheidssluiting voor drie weken op. Die periode zou vandaag eindigen.

De president wilde eerst minstens 5,7 miljard dollar in de begroting voor de antimigratiemuur bij Mexico. In het uiteindelijke akkoord staat 1,4 miljard, voor een hek.

Met de sluipweg van de noodtoestand hoopt Trump alsnog zijn zin te krijgen. Maar de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, kondigde meteen aan dat haar partij daartegen in verzet zal komen. Volgens haar is er niets bijzonders aan de hand aan de Amerikaans-Mexicaanse grens dat een dergelijke noodmaatregel rechtvaardigt. Trumps stap zou stuiten op ‘groot ongemak en ontzetting’ over een mogelijk misbruik van presidentiële macht.

Onder vorige regeringen is al voor ruim duizend kilometer aan hekwerk en andere afscheidingen neergezet bij de Mexicaanse grens. In het begrotingsakkoord wordt, naar Democratische wens, ook geld vrijgemaakt voor humanitaire ondersteuning aan migranten.

Lees ook: 

Kan Trump de noodtoestand afkondigen om zijn zin te krijgen?

Kan Donald Trump de noodtoestand uitroepen en aan de slag gaan met zijn muur aan de grens met Mexico? Vrijdag suggereerde hij het, na het mislukken van een onderhandelingsrondemet de leiders van Democraten en Republikeinen in het Congres. 

In de VS zijn nu al 31 noodtoestanden van kracht

Vandaag gaat de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid dag 22 in en daarmee is zij de langste ooit. De gevolgen worden steeds voelbaarder, en het scenario dat Trump de noodtoestand uitroept steeds realistischer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden