Trump slaat om zich heen, maar FBI zet onderzoek door

Andrew McCabe vervangt de ontslagen FBI-directeur James Comey. Beeld REUTERS
Andrew McCabe vervangt de ontslagen FBI-directeur James Comey.Beeld REUTERS

Als Donald Trump dacht dat hij door FBI-directeur James Comey te ontslaan van de onderzoeken naar zijn banden met Rusland af was, dan heeft hij het mis. Die boodschap bracht Comey's plaatsvervanger, Andrew McCabe, gisteren over aan de Amerikaanse Senaat en publiek tijdens een openbaar verhoor.

Het Witte Huis stelt dat de Amerikanen niet te veel moeten denken van dat FBI-onderzoek naar de Trumps connectie met Rusland: 'het is een van de kleinste dingen die op hun bord liggen'. Niets van waar, zegt McCabe. "Dit is een zeer significant onderzoek." De plaatsvervangend FBI-directeur weersprak op meer punten de regering-Trump.

De president houdt vol dat FBI-baas Comey uiterst impopulair was onder zijn eigen medewerkers. Alweer niet waar, vertelde McCabe aan de senatoren, Comey genoot 'brede steun' bij medewerkers van de veiligheidsdienst.

De uitspraken van de plaatsvervangend FBI-baas zijn een nieuwe smet op de geloofwaardigheid van de regering-Trump in het Rusland-dossier. De FBI laat zich niet van de wijs brengen, beloofde de plaatsvervangend directeur. Het onderzoek gaat door en hij deed de toezegging dat hij het Witte Huis niets zou vertellen over de voortgang van zijn speurneuzen.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Voormalig FBI-directeur James Comey.  Beeld AP
Voormalig FBI-directeur James Comey.Beeld AP

'Uitslover'

In de pers sloeg Trump gisteren wild om zich heen. Zo benadrukte de president dat hij zeker weet dat hij niet onderzocht wordt door de FBI. Een paar uur eerder zei de huidige FBI-baas nog dat het gebruikelijk is dat wie onderzocht wordt, daarover in het ongewisse wordt gelaten. Tegelijk kreeg Comey, de ontslagen FBI-baas, een trap na.

Hij is een 'uitslover', zegt Trump, die aangaf dat hij hoogstpersoonlijk wilde dat hij zou vertrekken. Dat is pikant, want bij het ontslag van Comey gaf Trump memo's vrij van zijn minister van justitie Sessions en diens onderminister Rod Rosenstein, die Trump aanraadden Comey te ontslaan.

Vooral Rosenstein, die vanuit justitie verantwoordelijk is voor het Rusland-onderzoek, ligt nu onder het vergrootglas. Hij kan het onderzoek naar de Russische connecties van Trump in een nieuwe fase brengen door een speciale aanklager te benoemen. Democraten dringen daar al op aan. Hun oproep kreeg gisteren de wind in de zeilen: procureurs-generaal van twintig staten eisen dat Rosenstein zo'n speciale aanklager benoemt.

Lees ook: Wie is wie in het onderzoek naar de banden tussen team Trump en Rusland?

Commissie onderzoekt stemfraude

President Trump heeft gisteren een commissie aangesteld die onderzoek moet gaan doen naar stembusfraude. De stap volgt op Trumps ongefundeerde klachten dat er op grote schaal fraude zou zijn gepleegd bij de presidentsverkiezingen die hem in november vorig jaar aan de macht brachten. Volgens experts verliepen de verkiezingen orderlijk en eerlijk. Trump kreeg de meeste kiesmannen, maar in totaal stemden 3 miljoen meer Amerikanen op zijn rivaal Hillary Clinton.

Vicepresident Mike Pence is benoemd als voorzitter van de commissie. Burgerrechtenbewegingen zijn bezorgd. Zij vrezen eerder voor een minder eerlijke stembusgang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden