Amerikaanse verkiezingen

Trump rekent op zijn aanhang, niet op boze Congresleden

Pastor Joshua Nink bidt voor Donald Trump in de First Christian Church in Iowa in 2016. De steun van conservatieve evangelisten is voor Trump belangrijker dan die van Republikeinse voormannen
 Beeld AP
Pastor Joshua Nink bidt voor Donald Trump in de First Christian Church in Iowa in 2016. De steun van conservatieve evangelisten is voor Trump belangrijker dan die van Republikeinse voormannenBeeld AP

President Trump ligt onder vuur vanwege zijn Syrië-besluit, maar denkt dat het zijn herverkiezing ten goede komt.

De kritiek op het Syrië-besluit van Donald Trump kwam van links, van rechts en van boven. “Een groot gevaar voor de regionale veiligheid en stabiliteit”, zei Nancy Pelosi, leider van de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Het weghalen van de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië ‘zal alleen maar Rusland, Iran en het Assad-regime helpen’, zei de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Mitch McConnell.

Maar het meest zal de president opgekeken hebben van wat Pat Robertson erover zei. De 89-jarige icoon van de evangelische richting in de Amerikaanse politiek heeft Trump altijd verdedigd. Zelfs de uitgelekte opschepperij over het in het kruis tasten van vrouwen kon hem in 2016 niet van een positief stemadvies weerhouden. Maar maandag bekritiseerde Robertson twee beslissingen van Trump: het wegwuiven, een jaar geleden, van de aanwijzingen dat de kroonprins van Saoedi-Arabië de opdracht gaf tot het vermoorden van journalist en dissident Jamal Khashoggi, en nu het in de steek laten van de Koerden in Syrië.

De blanke conservatieve gelovigen zijn hem tot nu toe trouw gebleven

En hij sprak niet alleen namens zichzelf: “Ik geloof – en ik wil dit met grote plechtigheid zeggen – dat de president van de Verenigde Staten de kans loopt het hemelse mandaat te verliezen als hij dit toelaat.” Of Trump vindt dat hij president is bij de gratie Gods weet alleen hijzelf. Maar hij zal in ieder geval beseffen dat hij president is mede dankzij de stemmen van een specifieke groep godvrezende Amerikanen: blanke conservatieve gelovigen. Die groep is hem tot nu toe trouw gebleven.

Niet omdat ze hem een hoogstaand mens vinden, maar omdat hij doet wat ze graag willen. Bijvoorbeeld leden van het Hooggerechtshof benoemen die bereid lijken het recht op abortus aan de kant te zetten. En de ambassade van de VS in Israël verplaatsen naar Jeruzalem.

Kritiek vanuit zijn aanhang op zijn Syrië-besluit zal Trump meer doen dan een storm van protest van Republikeinen in het Congres. Zulke stormen staken ook op naar aanleiding van de moord op Khashoggi, over de Amerikaanse betrokkenheid bij de burgeroorlog in Jemen en over Trumps plan om sancties tegen Russische bedrijven te verzachten. Maar ze dreven over.

Amerikanen in conflicten ver weg

Ze gingen ook telkens over het buitenland. Dat is een onderwerp waar met name de Senaat altijd grote belangstelling voor heeft, maar bij de kiezers is er minder belangstelling voor. Op één aspect na: het meevechten van Amerikanen in conflicten elders. Dat is niet populair. En Trump heeft geen ongelijk als hij zegt dat hij campagne voerde met de belofte de VS niet te verwikkelen in eindeloze oorlogen ver weg.

En dan mag Pat Robertson dreigen zijn zegen in te trekken, een jongere evangelische voorman, Jerry Falwell, herinnerde aan precies die belofte toen hij maandag wel zijn steun uitsprak.

Trump vertrouwt er op dat hij met zijn Syrië-besluit zijn trouwe aanhang, het onmisbare fundament voor zijn herverkiezing in 2020, per saldo een plezier doet. Hij mag hopen dat die aanhang op zijn beurt de Republikeinse senatoren in het gareel houdt.

Want die heeft hij weer hard nodig om het tegen hem in gang gezette impeachment-proces te overleven.

Lees ook:

Plotseling terugtrekken VS is een mes in de rug van de Koerden.

De Verenigde Staten geven Turkije groen licht voor een invasie van Noord-Syrië. De door Koerden gedomineerde militie SDF wordt daarmee door de VS in de steek gelaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden