Trump-regering spreekt Iran, Noord-Korea, Rusland en Israël streng toe

Muurschildering in Teheran. Beeld afp
Muurschildering in Teheran.Beeld afp

De Amerikaanse regering bereidt nieuwe sancties voor tegen Iran. Dat meldden verschillende Amerikaanse media donderdagavond. Op de eerste werkdag van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken waarschuwden de Amerikanen verder Noord-Korea geen nucleaire wapens te gebruiken, kreeg Rusland ervan langs voor zijn rol in Oekraïne en kreeg Israël te horen dat het bouwen van nieuwe nederzettingen 'niet helpt' in het vredesproces.

Redactie

Met nieuwe sancties tegen Iran wil president Donald Trump de druk verhogen op het land. Amerikaanse media zeggen dat de sancties het nucleair akkoord met Iran niet in de weg zitten. Het land zou gestraft moeten worden voor 'destabiliserend gedrag'. Woensdag gaf het Witte Huis Iran officieel een waarschuwing na een rakettest door Iran op zondag. Trump zou vrijdag de maatregelen aankondigen, die tientallen Iraniërs zouden treffen.

De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie sprak tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea een waarschuwing uit tegen de noordelijke buur. Volgens Jim Mattis zal de Verenigde Staten met een 'effectieve en overweldigende' reactie komen als Noord-Korea kernwapens gebruikt. 'Elke aanval op de Verenigde Staten of op onze bondgenoten wordt afgeslagen', aldus Mattis in Seoul. De twee landen werden het eens over het inzetten van een een Amerikaans raketschild in het land. Het raketafweersysteem is bedoeld tegen de dreiging van Noord-Korea.

De Amerikaanse president Donald Trump en minister van Defensie Jim Mattis. Beeld AP
De Amerikaanse president Donald Trump en minister van Defensie Jim Mattis.Beeld AP

Sancties Rusland toch ook versoepeld

In de Verenigde Staten zelf gaf de net aangestelde VN-ambassadeur Rusland de schuld van het oplaaiende geweld in het oosten van Oekraïne. De sancties om de bezetting van de Krim worden pas opgeheven als Rusland het gebied teruggeeft aan Oekraïne, aldus Nikki Haley. Ze sprak donderdag voor het eerst in de Veiligheidsraad. 'Ik vind het jammer dat ik bij mijn eerste optreden hier de agressieve daden van Rusland moet veroordelen', zei Haley.

Sinds zondag zijn dertien Oekraïense soldaten gesneuveld en dertig gewond geraakt. Ook aan de kant van de rebellen en onder burgers zijn doden gevallen. De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag dat de regering in Kiev het conflict opstookt om te proberen de nieuwe Amerikaanse regering aan haar kant te krijgen. Tegelijk met Haleys dreigende woorden werden andere sancties tegen Rusland versoepeld. Barack Obama had maatregelen genomen nadat hij de Russen beschuldigde van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Sancties tegen de Russische inlichtingendienst FSB liet de regering-Trump donderdag versoepelen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley. Beeld AP
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley.Beeld AP

NAVO

Rex Tillerson had donderdag zijn eerste werkdag als minister van Buitenlandse Zaken en sprak telefonisch met de leiders van Canada en Mexico, met wie Trump handelsverdragen wil herzien. Hij belde ook met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De regering-Trump zei in een verklaring dat Israëls bouwactiviteiten in nieuwe en bestaande nederzettingen in bezet gebied niet 'behulpzaam' zijn bij het bereiken van vrede met de Palestijnen. Volgens de verklaring heeft het Witte Huis geen officieel standpunt ingenomen en zijn bestaande nederzettingen geen probleem. Israël kondigde in de eerste twee weken van Trumps presidentschap aan in totaal 5500 nieuwe woningen op de Westelijke Jordaanoever te gaan bouwen.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon zei dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de uitspraken van Trump voor gevolgen hebben. ,,Ik zou dit niet omschrijven als een U-bocht van de Amerikaanse regering, maar de kwestie staat duidelijk op haar agenda'', zei Danon. ,,We zullen het niet altijd over alles eens zijn.''

In het Witte Huis was donderdag ook de ambassadeur van Australië op bezoek, een dag nadat Trumps telefoongesprek met de Australische premier uit de hand liep. Volgens de Amerikaanse president is er een waardeloze overeenkomst over de opname van vluchtelingen uit het land, een verdrag dat hij overigens wel honoreert.

Intussen sprak vicepresident Mike Pence met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken over het belang van de NAVO. Trumps uitspraken over dit in zijn ogen 'ouderwetse' transatlantische samenwerkingsverband werden in Europa bezorgd aangehoord. Volgens een verklaring van de vicepresident zijn Pence en Sigmar Gabriel het echter helemaal eens over de centrale rol van de NAVO in de beveiliging van Europa en Noord-Amerika. De twee vonden ook dat de leden van de NAVO ieder 'hun eerlijke deel moeten toevoegen aan de gezamenlijke veiligheid'. Pence en Gabriel benadrukte bovendien dat de NAVO zich moet aanpassen om het hoofd te kunnen bieden aan bedreigingen zoals gewelddadig extremisme en terrorisme.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wordt op zijn eerste werkdag begroet door zijn nieuwe collega's. Beeld Photo News
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wordt op zijn eerste werkdag begroet door zijn nieuwe collega's.Beeld Photo News

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden