Trump profiteert van de Mexicanen die hij verfoeide

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Beeld AP
De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump.Beeld AP

De ontmoeting gisteren in Mexico-Stad tussen Enrique Peña Nieto en Donald Trump was er een waar niemand in Mexico op zat te wachten. Want de een is de minst populaire Mexicaanse president in ruim twee decennia, de ander een Amerikaanse presidentskandidaat die zijn verkiezingscampagne aftrapte door Mexicaanse migranten 'verkrachters' en 'criminelen' te noemen.

Het bezoek werd dinsdagavond volkomen onverwachts aangekondigd op Twitter, door zowel Peña Nieto als Trump. Volgens de Mexicaanse president volgt het bezoek op een uitnodiging die zijn regering onlangs had gestuurd naar zowel Trump als zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton, om met beide kandidaten achter gesloten deuren te spreken over 'bilaterale aangelegenheden'.

In het geval van Donald Trump ging het de Mexicanen vooral om duidelijkheid over diens beoogde immigratiepolitiek, waarover in Mexico-Stad grote zorgen bestaan na Trumps verkiezingsbelofte miljoenen Mexicanen zonder verblijfspapieren uit de Verenigde Staten te zullen deporteren en een muur tussen beide landen te bouwen. Een muur die Mexico overigens moet gaan betalen, vindt de Republikein.

Uniek
"Het is een gebeurtenis die geen precedent kent", zegt Genaro Lozano, die als politiek commentator van dagblad Reforma de Amerikaanse verkiezingen op de voet volgt. "Het is nog nooit eerder gebeurd dat een Mexicaanse president twee Amerikaanse presidentskandidaten uitnodigt."

Dat en de haast waarmee de ontmoeting werd aangekondigd zorgden voor veel vraagtekens bij Mexicaanse commentatoren, van wie velen niet begrijpen waarom dit bezoek gisteren moest plaatsvinden.

Vandaag steekt Peña Nieto immers zijn Informe de Gobierno af, het Mexicaanse equivalent van de Troonrede. En hij doet dat terwijl zijn populariteit steeds verder naar het vriespunt zakt.

Geplaagd door een niet vooruit te branden economie, aanhoudend crimineel geweld en een constante golf aan corruptieschandalen kan zijn regering nog slechts op de steun van een kwart van de Mexicanen rekenen.

Peña Nieto leek het bezoek vooral te willen aangrijpen om de Mexicanen te laten zien dat hij een diplomatiek antwoord heeft op de aggressieve anti-Mexicaanse houding van Trump. Hoewel hij de retoriek van de miljardair enkele maanden geleden vergeleek met die van Adolf Hitler en Benito Mussolini, betichten veel Mexicanen hem ervan veel te laat en te slap op Trump te hebben gereageerd.

Gehaast
Critici stellen dat het bezoek van gisteren te gehaast was om soelaas te bieden."Het was slecht gepland, slecht geïmproviseerd", stelt politicoloog Fernando Dworak. "Ik snap niet waarom Peña Nieto dacht dat hij hiermee iets zou kunnen winnen."

Het bezoek en vooral de timing ervan leken dan ook vooral in het voordeel van Donald Trump te werken.

De miljardair gaf gisterenavond, kort na zijn bezoek aan Mexico, een langverwachte verkiezingsspeech in Phoenix, in de staat Arizona, waar hij zijn plannen voor migratiebeleid uit de doeken deed. Na zijn aanvankelijk zeer controversiële opmerkingen over Mexico en Mexicaanse migranten, heeft hij zijn toon de laatste weken wat gematigd.

Een fotomoment met Peña Nieto past daarbij, stelt commentator Genaro Lozano. "Het bezoek geeft hem een presidentiële air, wat in deze fase van de campagne belangrijk is. Bovendien moét Hillary Clinton nu ook naar Mexico komen. Het zal haar te veel kosten als ze het niet doet."

In het kort
-Donald Trump bezocht gisteren de Mexicaanse president
-Trump schold Mexicanen eerder uit voor ‘criminelen’ en ‘verkrachters’
-Het bezoek kwam de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto op forse kritiek te staan

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden