Trump: Overheid blijft dicht zolang er geen miljarden voor de grensmuur zijn vrijgemaakt

President Donald Trump in het Oval Office tijdens een videogesprek met Amerikaanse troepen in het buitenland op eerste kerstdag. Beeld AP
President Donald Trump in het Oval Office tijdens een videogesprek met Amerikaanse troepen in het buitenland op eerste kerstdag.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Eerste Kerstdag gebruikt om nog maar eens te benadrukken dat de Amerikaanse overheid gesloten blijft, zolang er geen akkoord is over de bouw van een muur langs de Mexicaanse grens.

Trump heeft ervoor gekozen om de feestdagen niet op zijn golfclub in Florida door te brengen, maar in Washington. Daar wacht hij - zo'n beetje in zijn eentje - op nieuws van de Democraten, die de sleutel voor het begrotingsconflict in handen lijken te hebben. Zolang er geen geld wordt vrijgemaakt voor ‘De Muur’, komt er geen akkoord en blijft een kwart van de overheidsdiensten dicht.

Nadat hij vanuit het Oval Office in het Witte Huis over een videoverbinding de Amerikaanse troepen in Alaska, Bahrain, Guam en Qatar een prettige kerst had gewenst, nam Trump dinsdag uitgebreid de tijd om zijn wens voor de Mexicaanse muur te herhalen.

“Ik kan niet zeggen wanneer de overheid weer open gaat. Ik kan wel zeggen dat het niet zal zijn voordat we een muur hebben, of een hek of hoe ze het ook willen noemen”, aldus Trump, die met ‘ze’ refereerde aan de Democraten, die fel gekant zijn tegen het bouwen van een muur aan de grens met Mexico. “Ik noem het zoals zij het willen, maar het komt allemaal op hetzelfde neer.”

Drugs- en mensensmokkel

Trump benadrukte dat drugs- en mensensmokkel alleen kunnen worden gestopt met een muur. “We kunnen dat niet zonder barrière, we kunnen het niet zonder muur. Het kan alleen met een fysieke afscheiding, wat wil zeggen: een muur. En zonder gaat de overheid niet open.”

De belofte een muur langs de Mexicaanse grens te bouwen, was een van de centrale thema’s in de verkiezingscampagne van de Amerikaanse president. De Democraten in het Congres zijn tegen de grote uitgave daarvoor. Zij geven de voorkeur aan het plaatsen van hekken en het investeren in technologische en andere manieren van grensbewaking. Volgens Trump zijn de Democraten echter alleen tegen een muur omdat hij er vóór is.

Door het uitblijven van een akkoord over de kwestie en daarmee het uitblijven van een sluitende begroting, is een kwart van de Amerikaanse overheid - waaronder de ministeries van Binnenlandse Zaken, Landbouw en Justitie - sinds zaterdag dicht. Zo’n 800.000 overheidsmedewerkers zijn erdoor getroffen. Ongeveer 420.000 van hen werken wel, maar moeten wachten tot de ‘shutdown’ voorbij is, eer ze weer betaald worden.

Chaos

Trump reageerde met zijn uitspraken onder meer op Nancy Pelosi, fractieleider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, en Chuck Schumer, haar tegenhanger in de Senaat. “Het is kerstavond en president Trump stort het land in chaos”, schreven zij maandag in een gezamenlijk statement. “De beurs stort in terwijl de president een persoonlijke oorlog uitvecht met de centrale bank, vlak nadat hij zijn minister van Defensie heeft ontslagen.”

Trump had maandag de FED, de Amerikaanse centrale bank, ‘het enige probleem voor de Amerikaanse economie’ genoemd, terwijl de koersen op Wall Street ineen klapten en de slechtste week in het laatste decennium noteerden.

Lees ook:

Donald Trump vergooit veel politiek kapitaal met Kerst-shutdown

Al touwtrekkend om de muur bij de grens met Mexico konden president Donald Trump en het Congres het afgelopen nacht niet eens worden over een stoplapbegroting. En dus ging de schatkist op slot.

Republikeinen en Trump spelen het hard, nu het nog kan

Het zijn zware dagen voor tientallen Congresleden die in november hun zetel verloren of vrijwillig opgaven. Ze moeten doorwerken en misschien zelfs tot Oudjaar komen opdraven in Washington, om te stemmen over belangrijke onderwerpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden