Trump ontdoet zich van door schandalen achtervolgde Pruitt

Pruitt overtrad verschillende interne regels van de Amerikaanse overheid. Beeld REUTERS

Donald Trump twitterde hem nog lof na voor zijn werk als minister van milieu, maar de politieke realiteit is anders: Scott Pruitt, die gisteren ontslag nam, blaast met hoon overladen de aftocht uit Washington. De maandenlange stroom grote en kleine schandalen werd uiteindelijk zelfs Trump teveel.

Officieel heeft Pruitt zelf ontslag genomen, omdat hij niet langer de 'onophoudelijke aanvallen op mij persoonlijk en mijn gezin' kon verdragen. Maar in werkelijkheid, zo wisten Amerikaanse media al snel te melden, had hij van Trumps stafchef John Kelly te horen gekregen dat hij moest vertrekken als directeur van het Agentschap voor Milieubescherming, zoals zijn officiële titel luidde. Inmiddels zijn van de 24 leden van Trumps oorspronkelijke kabinet er 7 vertrokken.

Het allerlaatste nieuws over Pruitt was, dat hij zijn medewerkers dwong, sommige ontmoetingen en besprekingen uit de officiële agenda te houden of te schrappen. Het was op allerlei vlakken een typerende misstap. Pruitt overtrad er de interne regels mee van de federale overheid, en de wet die verbiedt om officiële documenten te vernietigen. Hij probeerde er mee te verdonkeremanen dat hij op zeer goede voet staat met allerlei mensen in het bedrijfsleven. En het getuigt van een aan paranoia grenzende behoefte aan beveiliging en geheimhouding. Op al die gebieden konden Amerikaanse media de afgelopen maanden nog veel meer melden.

Overtreden van de regels: hij reisde per vliegtuig in de eerste klas, volgens hem omdat hij in economy gevaar zou lopen. En hij gaf medewerkers die met hem mee waren gekomen uit Oklahoma, waar hij minister van justitie was, opslag terwijl het Witte Huis daar nee tegen had gezegd.

Contacten met lobbyisten: hij huurde in Washington een appartement van de vrouw van een lobbyist op energiegebied, voor veel minder dan een appartement in de buurt van het regeringscentrum moet kosten.

Paranoia: hij voerde de beveiliging van zijn persoon sterk op; zijn kantoor bij de EPA had biometrische toegangsbeveiliging en hij liet er een geluiddichte telefooncel bij bouwen.

Trump prees Pruitt een paar weken geleden nog voor het goede werk dat hij deed bij de EPA. Beeld REUTERS

Kritiek

En dan waren er nog de schandalen die gewoon neerkwamen op genieten van macht: het dure reisje naar Marokko waar hij als milieuminister eigenlijk niets te zoeken had. Zijn verzoek aan zijn chauffeur en beveiligers om met zwaailicht en sirene te zorgen dat hij op tijd aan tafel kon in zijn favoriete restaurant.

Al die schandalen - de New York Times telde er gisteren 13 – kostten hem langzaam maar zeker steun in Washington. Terwijl de Democraten al snel om zijn aftreden riepen, begonnen de laatste weken ook Republikeinse leden van het Congres kritiek op hem te uiten. En media en media-persoonlijkheden die doorgaans Trump door dik en dun steunen, begonnen zich ook tegen Pruitt te keren. "Pruitt is het moeras", twitterde Laura Ingraham, een van de conservatieve commentatoren op tv-zender Fox News, verwijzend naar Trumps geschimp op Washington tijdens zijn campagne. "Leg het droog".

Voor de president was dat lange tijd niet vanzelfsprekend. Een paar weken geleden nog prees hij Pruitt voor het goede werk dat hij deed bij de EPA: het schrappen van besluiten die de industrie en energiesector teveel aan banden zouden leggen. Pruitt fungeerde lange tijd ook als klankbord voor Trump, en prees hem zelfs in zijn ontslagbrief nog ootmoedig: "Ik geloof dat u als president dient vanwege Gods voorzienigheid."

Dat hij werkelijk zo effectief was in het slopen van de milieubescherming in de VS is een oordeel dat niet algemeen wordt gedeeld. In een aantal gevallen gebeurde dat met zo weinig formele voorbereiding, dat rechters er een stokje voor staken.

Het zou Trump niet moeilijk moeten vallen als nieuwe minister iemand te vinden die minder door schandalen wordt achtervolgd en professioneler te werk gaat bij het uitvoeren van zijn agenda, schrijft juridisch analist Mark Joseph Stern in Slate. Tot die tijd wordt de EPA geleid door Pruitts plaatsvervanger, Andrew Wheeler. Voor die bij de EPA kwam, was hij jaren lang lobbyist voor kolen- en andere energiebedrijven.

Lees ook: Wie valt het eerst bij Trump in ongenade, Kelly of Pruitt?

Het vertrek van Pruitt werd al een tijdje verwacht. In april schreef correspondent Bas den Hond al dat hij ieder moment zijn baan zou kunnen kwijtraken. Maar ook het vertrek van Trumps stafchef John Kelly is niet uitgesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden