Trump of haatimam: is er verschil?

Brits Lagerhuis debatteert over inreisverbod Republikeinse presidentskandidaat vanwege zijn moslimuitspraken

Dit had ze in haar wildste dromen niet kunnen verwachten, zei Suzanne Kelly onlangs tegen The Guardian. De actievoerder uit het Schotse Aberdeen begon een onlinepetitie om de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump niet langer toe te laten in het Verenigd Koninkrijk, vanwege zijn controversiële uitspraken over moslims. De petitie kreeg in korte tijd zoveel steun - meer dan 570.000 handtekeningen - dat er vandaag over de kwestie gedebatteerd wordt in het Britse Lagerhuis.

Bij meer dan 100.000 handtekeningen is het Britse parlement verplicht om een debat over zo'n kwestie te overwegen. Omdat het er ruim een half miljoen zijn, vonden veel parlementsleden dat aan die roep uit de samenleving gehoor gegeven moest worden. Niet dat het ernaar uitziet dat Trump inderdaad moet vrezen voor zijn toegang tot het Verenigd Koninkrijk; daarvoor is de steun in het parlement en vooral binnen de Britse regering te gering. Premier Cameron vindt een inreisverbod onzin. "Zijn opmerkingen zaaien verdeeldheid, ze zijn dom en verkeerd. Maar als hij ons land zou bezoeken, zouden we juist als één man tegen hem in kunnen gaan."

Maar dat het debat op de agenda staat, laat wel zien hoe het onderwerp leeft. Enkele Labour-parlementariërs zien namelijk, net als veel ondertekenaars van de petitie, niet in in hoeverre Trump verschilt van verschillende imams die vanwege het prediken van geweld en het zaaien van haat Groot-Brittannië niet meer in komen. Trump zei na de aanslag in San Bernadino dat hij als president alle moslims wil verbieden de VS in te komen. "Sinds hij dat heeft gezegd, is het aantal geweldsdelicten tegen moslims in de VS flink gestegen. We moeten inzien dat zijn taalgebruik geweld uitlokt en we moeten ons afvragen of we met hem niet zulke haat ons land in importeren", zegt Labour-parlementariër Tulip Siddiq, een van de voorstanders van een inreisverbod voor Trump.

Maar een politicus de toegang tot Groot-Brittannië ontzeggen roept hier gevoelige herinneringen op aan Geert Wilders, die in 2009 door een Hogerhuislid gevraagd was zijn film 'Fitna' te vertonen in het Britse parlement. Uiteindelijk werd Wilders, met in zijn kielzog hordes journalisten, op het vliegveld Heathrow in Londen weer teruggestuurd. De Britse regering wilde hem hier niet hebben. Later bepaalde een Britse rechtbank dat Wilders onterecht was geweigerd.

"Al die publiciteit heeft Wilders alleen maar goed gedaan. Het hielp hem zelfs zijn anti-islam-ideeën te verspreiden. Het laatste wat we met Trump moeten doen, is een slachtoffer van hem maken", zegt Paul Flynn, het Labour-parlementslid dat het debat morgen zal leiden.

Donald Trump heeft sterke banden met het Verenigd Koninkrijk. Zijn moeder is Schots en daarnaast heeft hij de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in Schotland. De zakenman is eigenaar van twee luxe hotels en golfresorts aan de Schotse westkust, de regio waar zijn moeder geboren is. Trump liet, nadat de petitie groot het nieuws haalde, direct weten zo'n 1 miljard euro aan investeringen in zijn resorts terug te trekken, mocht het ooit tot een inreisverbod komen. "Westminster zou een zeer gevaarlijk precedent scheppen en laten zien dat ze tegen vrijheid van meningsuiting zijn. Daarnaast hebben ze blijkbaar ook geen interesse in het aantrekken van meer investeringen", liet hij via een verklaring op dreigende toon weten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden