verkiezingen vs

Trump of Clinton: ongemakkelijke keuze

Trump of Clinton? Vandaag mogen Amerikaanse kiezers het zeggen. Beeld afp

'Amerika eerst' of 'Samen sterker'? Kordaat de koers wijzigen of verstandig bijsturen? De aandachtsverslaafde charlatan (zeggen zijn tegenstanders) of de eeuwig liegende graaister (zeggen haar tegenstanders)? Kortom: wordt Donald Trump of Hillary Clinton de 45ste Amerikaanse president? Vandaag mogen de 200 miljoen geregistreerde Amerikaanse kiezers het zeggen.

De keus is moeilijk, vinden ze, als het gaat om de kandidaten als persoon. Van degenen die vermoedelijk gaan stemmen, heeft 55 procent een slechte indruk van Clinton en 58 procent van Trump. Daarmee hebben partijgangers die aan de voorverkiezingen meededen (een fractie van die 200 miljoen) de Amerikaanse politiek in onbekend vaarwater gebracht.

Wat het beleid betreft, is het voor Republikeinse kiezers met Donald Trump aan het roer van de partij ook wennen. Hij biedt voor een deel het vertrouwde beleid dat zijn partij voorstaat: lagere belastingen, waar in eerste instantie vooral de welgestelden van profiteren en later, dankzij de economische groei die dat moet opleveren, ook de minder verdienende Amerikanen.

Hij wil een sterke krijgsmacht. En een verbod op abortus in bijna alle gevallen, te bereiken door rechters in het Hooggerechtshof te benoemen die de hoeksteen van de abortusvrijheid, het arrest 'Roe versus Wade', willen herroepen. Geen klimaatbeleid meer.

Andere koers

Maar in andere opzichten kiest de Republikeinse voorman een totaal andere richting dan zijn voorgangers en prominente partijgenoten. Hij fulmineert tegen vrijhandelsverdragen, zowel nog te sluiten (met landen rond de Stille Oceaan) als al lang lopende (met Mexico en Canada). De vrijheid van bedrijven om zich daar te vestigen waar het meest verdiend kan worden, bestaat voor hem niet: een bedrijf dat banen uit Amerika naar China overbrengt, krijgt met enorme importheffingen te maken.

En waar de Republikeinse partij tot nu toe vooral lippendienst bewees aan het probleem van de vele illegale immigranten (de bouw en de landbouw zien die goedkope arbeidskrachten graag komen) wil Trump het echt gaan aanpakken. Als hij na een verkiezingsoverwinning ergens een mandaat voor zal hebben, dan daarvoor. Niets bracht de duizenden aanhangers die op zijn campagnebijeenkomsten afkwamen zo aan het juichen als zijn belofte: "We gaan die muur bouwen."

Trump staat voor een Amerika dat zich veiliger voelt naarmate de buitenwereld meer op een afstand wordt gehouden. Achter de fysieke en economische barrières die er wat hem betreft komen, soms in strijd met verdragen, moet het land terugkeren naar de tijd dat er werk en welvaart was voor gewone mensen.

Met militaire interventies in het buitenland is het dan afgelopen - of er moet natuurlijk een casus belli zijn, zoals die Iraanse militairen die onlangs obscene gebaren maakten naar een Amerikaans marineschip. Dan wordt er geschoten.

Vertrouwd beeld

Daartegenover biedt Hillary Clinton voor Democratische kiezers, bondgenoten en handelspartners een vertrouwd beeld. Op een enkel punt na - weer die vrije handel, die is nu eenmaal even niet populair - wil ze het beleid van Barack Obama voortzetten. Op het internationale toneel blijft Amerika actief.

Het zorgstelsel Obamacare wil ze uitbreiden en verbeteren. Ze wil jongeren laten studeren zonder dat het eindigt in een torenhoge schuld. En om de staatsschuld niet uit de hand te laten lopen, wil ze de belastingdruk verhogen voor wie veel verdient.

Het is een derde termijn voor Barack Obama, smalen haar tegenstanders. Maar dat is geen sterk verwijt, gezien de voor een gepolariseerd land gezonde populariteitscijfers van de scheidende president: 52 procent. Al bestaat het vermoeden dat hij die ook te danken heeft aan de teleurstelling van de Amerikanen in de keus die ze vandaag hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden