Trump: moslimlanden moeten voortouw nemen in strijd tegen terrorisme

President Trump tijdens de top temidden van Arabische leiders. Rechts naast hem de Saudische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud. Beeld REUTERS
President Trump tijdens de top temidden van Arabische leiders. Rechts naast hem de Saudische koning Salman bin Abdulaziz Al Saud.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag Arabische leiders opgeroepen harder ten strijde te trekken tegen het islamitisch extremisme. In een toespraak zei hij het gevecht tegen terrorisme te zien als een gevecht tussen goed en kwaad.

President Trump hield zijn toespraak tijdens een conferentie van 55 islamitische landen in de Saudische hoofdstad Riyad. Hij riep hen op om gezamenlijk actie te ondernemen tegen terreur en terroristische groepen op hun grondgebied.

Islamitische terroristen zijn volgens de president “voetsoldaten van de duivel”. “Zij aanbidden niet God, maar aanbidden de dood”, aldus Trump in zijn speech ter afsluiting van zijn bezoek aan Saudi-Arabië. “Moslimlanden moeten het voortouw nemen in deze strijd.”

"Gooi hen eruit, gooi hen eruit!”, riep Trump vervolgens zijn gehoor nadrukkelijk op, een van de weinige keren dat hij zijn stem verhief tijdens de 34 minuten durende toespraak. “Gooi ze uit uw heiligdommen, gooi hen van uw heilige land, verwijder hen van de aarde.”

Toekomst

Trump zei dat Amerika klaarstaat om de aanwezige moslimlanden te helpen in hun gevecht tegen het terrorisme, maar dat ze ook zelf de handen uit de mouwen moeten steken. “De landen in het Midden-Oosten kunnen niet wachten totdat Amerika hun vijanden voor ze verslaat. Zij moeten zelf bedenken wat voor toekomst zij willen voor hun land, voor zichzelf en voor hun kinderen. Deze keuze kunnen de Verenigde Staten niet voor u maken.”

President Trump tijdens zijn toespraak.  Beeld AFP
President Trump tijdens zijn toespraak.Beeld AFP

Tegelijkertijd hield hij zijn gehoor voor dat een betere en vrediger toekomst mogelijk kan zijn, als men samenwerkt. “Terrorisme heeft zich over alle uithoeken van de wereld verspreid, maar het pad naar vrede begint hier, in dit heilige land.”

'Iran traint terroristen'

De Amerikaanse president sloeg in het algemeen een rustige en relatief verzoenende toon aan, behalve tegenover Iran, dat hij verweet terroristen te trainen en dat 'de vuren van sektarische conflicten aanwakkert'. De door Iran gesteunde Libanese Hezbollah noemde hij een terroristische organisatie. Hij riep andere landen op het Iraanse regime te isoleren.

Koning Salman van Saudi-Arabië maakte ook bekend een centrum in het leven te roepen ter bestrijding van de financiering van terrorisme, en tegen de verspreiding van extremistisch gedachtegoed. Het centrum komt in de Saudische hoofdstad Riyad, zei de koning. “We zullen vastbesloten zijn om een ieder die terreur financiert op welke manier of in welke vorm dan ook, te vervolgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden