Trump moppert over het muur-compromis, maar verwijst het niet direct naar de prullenbak

Donald Trump tijdens een overleg met zijn regering. Beeld AFP

Is geld voor 89 kilometer hek − en geen muur − aan de grens bij Mexico genoeg om vrijdagnacht een nieuwe sluiting van de Amerikaanse overheid te voorkomen? De president wikt en weegt nog.

Democraten en Republikeinen in het Congres bereikten maandagavond onder hoogspanning een akkoord over een begrotingswet die 1,4 miljard dollar beschikbaar stelt voor een hek aan de grens met Mexico. Maar gisteren toonde Donald Trump, die de wet zou moeten ondertekenen, zich er diep ongelukkig mee. Tegelijkertijd voorspelde hij dat een nieuwe shutdown er niet zal komen. 

In december en januari moest een aantal ministeries 800.000 ambtenaren naar huis sturen of onbetaald laten doorwerken, omdat Trump geen begroting wilde tekenen als er niet minstens 5,7 miljard voor een muur in stond. Het werd de langste sluiting van een deel van de overheid in de geschiedenis van de VS. Trump staat onder grote druk van Republikeinen in het Congres om niet opnieuw zo halsstarrig te zijn. In opiniepeilingen kregen de president en zijn partij de schuld voor de chaos, en de moeilijke situatie waarin die ambtenaren en toeleveringsbedrijven bracht.

Als Trump met het compromis akkoord gaat – zoals zijn medewerkers gisteravond tegenover de Amerikaanse media voorspelden – wil dat nog niet zeggen hij er ook genoegen mee neemt. Tijdens een bijeenkomst met zijn kabinet suggereerde hij dat hij op eigen gezag extra geld wil inzetten voor de muur, een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloften. “We vullen dingen aan en schuiven dingen rond, halen ze weg van minder belangrijke gebieden.” Het is echter de vraag of dat legaal is, zelfs al zou hij de noodtoestand uitroepen aan de grens.

De Democraten vieren het bereikte akkoord als een overwinning. Er staat uitdrukkelijk in dat geld dat is uitgetrokken voor fysieke grensbeveiliging niet mag worden besteed aan een betonnen muur. En Trump krijgt er zelfs iets minder voor dan hij had kunnen krijgen in een compromis dat in december op tafel kwam. Hij accepteerde dat aanvankelijk, maar verwierp het alsnog toen er heftige kritiek kwam van prominente aanhangers.

Die lieten ook van zich horen. Tv-commentator Sean Hannity van Fox News, die het normaal gesproken door dik en dun voor Trump opneemt, en die geregeld door de president wordt gebeld voor advies, noemde het akkoord maandagavond ‘rotzooi’. Zijn collega Laura Ingraham twitterde dat ‘geen Republikein deze nepvertoning over de grens zou moeten steunen’. Maar Mitch McConnell, leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, die een maand geleden nog bezwoer dat hij niets in stemming zou brengen zonder Trumps goedkeuring, zei nu: “Ik hoop dat de Senaat de wet voortvarend in behandeling kan nemen”. Hij spreekt van ‘a pretty good deal’.

Behalve voor nieuw hekwerk aan de grens, bovenop de 1053 kilometer die onder vorige regeringen is gebouwd, maakt het bereikte akkoord ook geld vrij voor door de Democraten gewenste humanitaire ondersteuning van immigranten, zoals medische hulp. Van hun kant kunnen de Republikeinen tevreden wijzen op extra geld voor de detentie van illegale immigranten. De Democraten hadden het aantal bedden in die detentiecentra willen beperken. Zo wilden ze bereiken dat de immigratiedienst selectiever zou worden en vooral criminele illegalen zou vasthouden. Maar in het zicht van een nieuwe shutdown lieten ze die eis vallen.

Als Trump de begrotingswet ondertekent, zijn de VS ruim een half jaar van de dreiging van een shutdown bevrijd: alle ministeries en overheidsdiensten zijn dan gefinancierd tot het begin van het volgende begrotingsjaar, eind september.

Lees ook:

Het hek bij Tijuana trekt letterlijk een dikke streep door de gemeenschap

Tussen Mexico en de Verenigde Staten zal altijd levendig verkeer blijven bestaan, al dichten metershoge stalen palen, gaas en prikkeldraad de laatste gaten in de grens. De muur is vooral een psychologische barrière.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden