Trump maakt zich kwaad om vluchtelingenkaravaan die op de VS afkomt

Een stoet Hondurese vluchtelingen loopt in de buurt van Guatemala-Stad.Beeld AFP

Een karavaan met vluchtelingen wil vanuit Honduras de VS bereiken. President Trump wordt er steeds bozer over.

Zo’n 160 mensen begonnen afgelopen vrijdag in de Hondurese stad San Pedro Sula aan een gezamenlijke tocht naar de Verenigde Staten. Migranten reizen in Centraal-Amerika vaker in groepen: het beschermt ze tegen geweld en berovingen. Dat geweld is gelijk ook een belangrijke reden om te vluchten. Honduras, waar bendes veel macht hebben, telde in 2016 relatief meer geweldsdoden dan Afghanistan, Libië of Irak.

Deze groep groeide al snel aan tot een ware karavaan: er lopen inmiddels ruim 3000 deelnemers mee. Ze hebben weinig bezittingen. Zoals Jonathan Zuniga, die zijn kind van een jaar al vijf uur in zijn armen droeg, toen hij van een vrouw langs de weg, Deidania Cabrera, een tweedehands kinderwagen cadeau kreeg. “Het doet me veel, om al die piepkleine kinderen te zien die op reis zijn”, tekende de meereizende verslaggever van persbureau AP uit haar mond op.

Dreigen per tweet

Ook mét kinderwagen zal het nog even duren voor Zuniga en zijn reisgenoten de Amerikaanse grens bereiken. Die ligt hemelsbreed ruim 1500 kilometer naar het noorden en eerst moeten ze nog Guatemala en Mexico door. Maar als het aan president Donald Trump ligt, gebeurt dat helemaal nooit. Eerder deze week dreigde hij per tweet alle ontwikkelingshulp aan Honduras per direct stil te leggen, als dat land de karavaan niet tegenhoudt.

Donderdag ging hij nog verder, en richtte hij zijn dreigementen op Mexico. Als dat land de vluchtelingen doorlaat, dreigt hij de Amerikaanse grens met Mexico helemaal dicht te gooien. Desnoods gaat USMCA, het onlangs afgesloten handelsverdrag met Mexico en Canada, maar niet door. Zijn tweet: “De aanval op ons land aan onze Zuidelijke Grens, met Criminele Elementen en DRUGS die binnenstromen, is belangrijker voor mij als President dan Handel.”

Het is onwaarschijnlijk dat Mexico bij machte is om de zuidgrens effectief af te sluiten. Het lijkt ook niet heel waarschijnlijk dat de VS de hele grens dicht zal gooien, het zal veel immigranten er toch niet van weerhouden te proberen op illegale wijze de VS binnen te komen.

Arrestatie

De Twitter-retoriek van Trump sorteerde deze week toch al wel effect. Geschrokken arresteerde Guatemala een van de leiders van de karavaan. Het land nam verder alle tijd voor uitgebreide formaliteiten aan de grens. Trump hoopt waarschijnlijk dat Mexico dat ook doet. Bovendien komt het beeld van een karavaan met vluchtelingen die oprukt naar de zuidgrens Trump natuurlijk niet slecht uit, om Republikeinse kiezers te motiveren voor de midterms, de tussentijdse verkiezingen begin november. Daar deed hij zelf, weer op Twitter, ook niet geheimzinnig over. “Geweldige issue voor de Midterms!” luidde zijn campagnetip voor partijgenoten.

Lees ook:

De VS hebben grote moeite om bij de grens gescheiden migrantenkinderen met hun ouders te herenigen

Het wordt ‘heel moeilijk detectivewerk’, aldus burgerrechtenorganisatie ACLU, om alle migrantenkinderen die eerder dit jaar door Amerikaanse autoriteiten van hun ouders gescheiden werden, weer bij hun gezin terug te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden