Trump maakt - foute - lijst vermeende mediamissers

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Media in westerse landen waren gisteren opnieuw bezig een bewering van president Trump te weerleggen. Maandag had hij als opperbevelhebber voor het eerst de krijgsmacht toegesproken op luchtmachtbasis MacDill in Tampa, Florida. Daar beweerde hij dat de 'heel, heel oneerlijke media' met opzet niet zouden berichten over 'de genocidecampagne' van terreurgroep IS.

Witte Huiswoordvoerder Sean Spicer probeerde dat later af te zwakken van 'niet berichten' naar 'te weinig berichten'. Hij beloofde een lijst met aanslagen te publiceren.

Die lijst kwam, met daarop 78 aanslagen door radicale moslims, uitgevoerd of geïnspireerd door Islamitische Staat. Maar bij die 78 aanvallen staan allerlei massamoorden waarover westerse media wel degelijk uitgebreid hebben bericht. Zoals de grote aanslagen in Nice, Tunesië, Parijs, Berlijn, vliegveld Zaventem, Orlando, Ottawa en Jordanië. De lijst lijkt haastig opgesteld en bevat spelfouten.

Tv-zender CBS meldde dat het over driekwart van de aanvallen wel degelijk heeft bericht. Er staan ook minder bekende voorvallen op en aanvallen waarbij geen of weinig doden vielen.

Zoals die in februari 2015 in Kopenhagen, waarbij een Arabische man 12 uur lang de hoofdstad in zijn ban hield, twee moorden pleegde en vijf agenten verwondde. De Denen spraken van een 'gek met een wapen', net zoals oud-president Obama weigerde de term moslim-extremisme te gebruiken.

Het grote verschil is dat de nieuwe president dat wel doet. Met zijn zoveelste aanval op de media lijkt hij aandacht te willen creëren voor zijn strijd tegen de radicale islam.

"Waar het echt om gaat is dat deze terroristische aanvallen zo vaak voorkomen dat zij niet meer de aandacht genereren zoals in het begin", nuanceerde een andere woordvoerder later. "Het gebeurt gemiddeld elke twee weken", zei zij. En dat klopt weer wel.

undefined

Betsy DeVos met de hakken over de sloot

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren ingestemd met de benoeming van Betsy DeVos als minister van onderwijs, maar wel met de kleinst mogelijke marge. Vicepresident Mike Pence gaf de doorslag, nadat 50 senatoren voor haar stemden en 50 tegen. Twee Republikeinen steunden haar niet. Jeff Sessions, de nieuwe minister van justitie, haalde wel een krappe meerderheid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden