VERKIEZINGSKOORTS

Trump lonkt naar de bimbo's van Bill

De toen 22-jarige stagiaire van Bill Clinton, Monica Lewinsky, met wie de oud-president een affaire had. Beeld anp
De toen 22-jarige stagiaire van Bill Clinton, Monica Lewinsky, met wie de oud-president een affaire had.Beeld anp

Monica Lewie? Monica Lewinsky! Ben je zo jong of heb je in de jaren negentig zo slecht opgelet, dat dat je niets zegt?

Dan heeft de Washington Post een handige samenvatting voor je van wat er voorviel in het Oval Office tussen die stagiaire (toen 22) en de president van de Verenigde Staten (toen 49). En wat er nog meer verhalen rondgaan over Bill Clinton en de vrouwen.

Het is niet het hoogste niveau van politieke verslaggeving, maar we moeten het er even over hebben. Want ook al heeft Donald Trump het er niet echt over gehad in het debat maandagavond, hij heeft er het sindsdien over dat hij het er in het volgende debat wel over gaat hebben.

Je moet maar durven: als voor de derde keer getrouwde Republikeinse kandidaat Hillary Clinton ervan beschuldigen dat ze een vrouwonvriendelijk vrouwmens is. Omdat ze onaardig deed tegen degenen met wie Bill Clinton vreemd ging als gouverneur van Arkansas, als presidentskandidaat en, het meest in het wereldgeheugen geprent, in het Witte Huis.

Bill Clinton en Hillary Clinton na afloop van het presidentiële debat afgelopen week. Beeld anp
Bill Clinton en Hillary Clinton na afloop van het presidentiële debat afgelopen week.Beeld anp

"Niet aardig"
Gaat Trump dat echt doen op 9 oktober in St. Louis? Eigenlijk hoeft hij er nog maar een klein stapje voor te zetten, want in het debat maandag verwees hij er al met zoveel woorden naar. Hij zei toen dat hij iets vreselijks over de familie Clinton toch maar niet zou zeggen. "Niet aardig." Later legde hij uit dat het was omdat hij Chelsea, de dochter van de Clintons, in de zaal zag zitten, en die gunt hij dat niet. Zijn zoon Donald jr. noemde dat offer vervolgens 'ontzettend moedig'.

De tweede man van de campagne van Trump, David Bossie, heeft al die scrupules niet. Clinton was een 'enabler', zei hij tegen website Politico. Iemand die Bills gedrag gedoogde en dus een eigenlijk medeplichtig was aan het misbruik dat hij van al die vrouwen maakte. "Ze zal wat dan ook zeggen, wat dan ook doen om president van de Verenigde Staten te worden. En ik denk dat we dat nu zien."

'Kom maar op!' is de reactie van Democratische medestanders van Hillary Clinton, en woordvoerders van haar campagne. Zij zeggen dat Trump met zo'n aanval de vrouwelijke kiezers, een groep waarbij hij het toch al slecht doet, alleen maar meer voor het hoofd zal stoten.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Hillary Clinton en Bill Clinton in 1995. Beeld anp
Hillary Clinton en Bill Clinton in 1995.Beeld anp

De wind van voren
En dat is goed mogelijk. Hillary oordeelde hard over Bills veroveringen - ze noemde in kleine kring Monica Lewinsky een 'narcissistic loony toon', zoiets als een 'narcistisch dwaallicht'. Ze gaf Bill destijds naar verluidt ook verschrikkelijk de wind van voren. Maar naar buiten toe viel ze hem niet af, en ze bleef ook met hem getrouwd. Dat is misschien niet voor iedereen te begrijpen. Maar is het ook onsympathiek?

Die uitdagende houding van de Democraten kan natuurlijk een tactische zet zijn - een manier om Trump te bewegen, af te zien van zo'n aanval. Want als beginnen over Monica Lewinsky echt een val zou zijn voor Donald Trump, waarom zou je dan die val zo openlijk etaleren?

Omdat die er toch wel intrapt, kun je concluderen met Chris Cilizza van de Washington Post. Na twintig maanden lezen en luisteren over Trump, schreef hij donderdag, heeft hij nu toch weer iets nieuws over de man gelezen.

Namelijk: dat toen Trump instructie kreeg over Hillary Clintons zwakke punten, kort voor misschien wel de belangrijkste anderhalf uur van de campagne, waarin misschien wel de beslissing ging vallen over het slagen of falen van het meest ambitieuze project van zijn hele leven... hij totaal niet oplette.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden