Trump laat tweestatenoplossing los

President Donald Trump en premier Benjamin Netanyahu spraken warm over elkaar tijdens een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis. Beeld Photo News
President Donald Trump en premier Benjamin Netanyahu spraken warm over elkaar tijdens een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis.Beeld Photo News

President Donald Trump heeft gisteravond tijdens een persconferentie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd dat hij zowel met een een- als tweestatenoplossing kan leven als oplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict. “Als Israël en de Palestijnen gelukkig zijn, ben ik gelukkig met de oplossing die zij het beste vinden.”

Met dat voornemen breekt Trump met de koers die zo’n beetje al zijn voorgangers voerden ten opzichte van Israël. Bovendien zet hij kwaad bloed bij de Palestijnse leiders, die hun kans op een eigen staat zien afbrokkelen. 

De opvatting dat het conflict tussen de Palestijnen en Israël alleen kan worden opgelost door beide volken een eigen staat te laten hebben, gold jarenlang als de hoeksteen van het de strategie die het Witte Huis toepaste in het Midden-Oosten en wordt internationaal breed gedragen.

Tijdens de persconferentie met zijn Israëlische collega zei Trump te willen werken aan een ‘geweldig’ vredesakkoord tussen Israël en Palestina, maar voegde daar aan toe dat beide partijen dan wel moeten ‘schikken’ en zelf tot een overeenkomst moeten komen.

Trump en Netanyahu kennen elkaar al jaren, en spraken tijdens de persconferentie hartelijk over elkaar als oude vrienden. De Israëlische leider wil zijn ontmoeting en goede relatie met de Republikein dan ook gebruiken om de ietwat bekoelde banden tussen zijn land en de VS aan te halen. Netanyahu had een stroeve relatie met president Obama, die zich kritischer opstelde tegenover Israël. 

Friedman

Trump liet zich daarentegen tijdens zijn verkiezingscampagne positiever uit over Israël. Na zijn uitverkiezing nomineerde hij de Joodse Amerikaan David Friedman als ambassadeur van de VS in Israël. Een omstreden besluit, omdat Friedman een voorstander is van nederzettingen en het eens is met het voornemen van Trump de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, dat internationaal niet erkend is als Israëlische hoofdstad.  Vandaag stemt een commissie van de Amerikaanse Senaat over de benoeming van Friedman, die alles behalve zeker lijkt.  

Over hoe de nieuwe Amerikaanse president de onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël – die sinds 2014 zijn afgebroken - uit het slop wil trekken, deed Trump tijdens zijn persconferentie woensdag geen uitspraken.  Trump zei dat het hem niet uitmaakt of de vrede er komt onder een een- of tweestatenoplossing,  zolang die er maar komt.

Maar tussen de vriendelijkheden door verraste Trump de Israëlische premier door hem op de vingers te tikken over de nederzettingen die Israël bouwt in bezet gebied. “Ik zou graag dat je je een beetje inhoudt met het bouwen van nederzettingen”, zei Trump. Netanyahu reageerde daarop dat de nederzettingen niet de ‘kern van het conflict zijn’, en deed geen toezeggingen. 

De Amerikaanse koerswijziging van Trump ten opzichte van Israël stuitte woensdag vrijwel direct op kritiek uit Palestijnse hoek. Zij vrezen dat die het vredesproces ondermijnt. De Palestijnse leiders geloven heilig in een tweestatenoplossing, en vrezen dat in een eventuele staat waarin Palestijnen en Israëliërs onder één vlag leven, hun volk als tweederangs burgers zou worden behandeld. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden