Trump ‘kijkt uit’ naar verhoor in Rusland-onderzoek

President Trump arriveerde donderdag bij het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Beeld EPA
President Trump arriveerde donderdag bij het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.Beeld EPA

Het verhoor in het onderzoek naar samenwerking met de Russen nadert voor Trump. Hij zegt ernaar uit te zien, maar medestanders vrezen een ‘meineedval’.

Bas den Hond

De spanning rond het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller begint te stijgen. Trump ‘kijkt ernaar uit’ onder ede te worden verhoord door speciale aanklager Robert Mueller, zei hij woensdag. Maar volgens zijn advocaat sprak de Amerikaanse president ‘in haast’. Republikeinse Congresleden zeggen met steeds meer vuur dat de FBI bezig is met een samenzwering.

Trumps advocaten willen dat Trump zo kort mogelijk wordt verhoord en veel vragen schriftelijk mag beantwoorden, zodat hij zichzelf niet met ondoordachte uitspraken in problemen brengt. Ook zijn vrienden waarschuwen hem, in optredens op de rechtse zender Fox News waar Trump vaak naar kijkt, dat hij in een ‘meineedval’ dreigt te trappen. Liegen tegen de aanklager is strafbaar.

Trump deed zijn uitspraak woensdag, kort voordat hij vertrok naar Davos om het World Economic Forum bij te wonen, in een informeel gesprek met journalisten. Die vroegen hem naar berichten dat het verhoor door Mueller binnen een paar weken zal plaatsvinden.

Onderzoek

Mueller onderzoekt eventuele samenspanning van de campagne-organisatie van Trump met de Russen tijdens de verkiezingen van 2016, en het belemmeren van het onderzoek daarnaar. Hij wil nu Trump zelf vragen stellen over het ontslag van zijn adviseur nationale veiligheid Michael Flynn, die zou hebben gelogen over zijn contacten met Russen, en het ontslag van directeur James Comey van de FBI, onder wie het onderzoek naar de Rusland-connectie viel.

Dat duidt erop dat in ieder geval het onderdeel ‘belemmering van de rechtsgang’ in een eindfase is beland. Doorgaans worden in dat soort onderzoeken eerst de minder belangrijke spelers verhoord en onder druk gezet om informatie te geven over betrokkenen die belangrijker zijn. Van minstens twee voormalige medewerkers van Trump, Michael Flynn en buitenland-adviseur George Papadopoulos, is bekend dat ze Mueller bij zijn onderzoek zijn gaan helpen.

Zelfs als Mueller op dit onderdeel binnenkort tot een conclusie komt zou hij nog maanden kunnen speuren naar informatie over de Rusland-connectie, en over mogelijke misstappen van Trump in zijn contacten met Rusland voordat hij de politiek in ging.

Objectief

Maar is dat een objectief justitieel onderzoek of een heksenjacht? Republikeinse Congresleden zeggen over schokkende aanwijzingen te beschikken dat de FBI regels schond in zijn ijver Trump te pakken te krijgen.

Maar vanwege de manier waarop die aanwijzingen verkregen zijn, is het memorandum waarin ze zijn samengevat niet openbaar. Dat leidt tot een schimmige discussie: Republikeinen uiten verwijten die ze niet hard kunnen maken; Democraten noemen het broddelwerk, dat alleen als zodanig herkenbaar is als je nog veel geheimere achtergrondinformatie hebt. Ze hebben een tegenmemorandum geschreven, dat ook geheim is.

Ondertussen heeft het ministerie van justitie, waar de FBI onder valt, gewaarschuwd dat het ‘onverantwoord’ zou zijn het Republikeinse stuk openbaar te maken - hoewel ook dat ministerie de inhoud ervan niet kent. Wel bekend is ondertussen de sms-correspondentie van een jurist en een agent van de FBI, die enige tijd bij het onderzoek betrokken waren.

De twee hadden een verhouding en wisselden daarom berichten uit met hun zakelijke telefoons, zodat die in officiële archieven terechtkwamen. Er blijkt een diepe minachting uit voor Trump. Aanleiding voor een onderzoek, zeggen de Republikeinen.

Helemaal verdacht vonden ze het, dat in één sms sprake was van een ‘geheim genootschap’ en dat de FBI een deel van de berichten niet kon vinden. Maar donderdagavond waren er alweer een aantal terecht. En dat genootschap lijkt, kijkend naar de context, een verwijzing met kantoorhumor naar een bezoek aan het café.

Rutte over Trump

Premier Mark Rutte beoordeelt Trump op zijn daden. “We zijn het natuurlijk niet altijd met hem eens, maar we waren het ook niet altijd eens met zijn voorganger Obama”, aldus Rutte. “Als we zien wat hij allemaal doet, kunnen we hem voor een groot deel steunen”, zegt de premier. Hij maakte donderdag in het Zwitserse Davos de balans op van het eerste jaar Trump in een interview met Bloomberg. In Davos vindt een grote internationale bijeenkomst plaats, het jaarlijkse World Economic Forum.

Twee weken geleden noemde Trump het nog onwaarschijnlijk dat hij zich zal laten ondervragen door Robert Mueller

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden