Trump-kiezers geloven nog, gouverneurs niet meer zo

Gouverneur Terry McAuliffe (Virginia) en gouverneur Brian Sandoval (Nevada) tijdens de bijeenkomst op 15 juli van de Amerikaanse regeringsleiders in Providence, Rhode IslandBeeld REUTERS

Als je de Amerikaanse nieuwszenders volgt, lijkt het alsof het Rusland-schandaal op exploderen staat en het einde van het presidentschap van Donald Trump nabij is. 

En aan zijn tweets te zien kloppen de verhalen dat Trump zelf volkomen door het onderwerp geobsedeerd is. Maar in het Congres houden de meeste Republikeinen hun kruit nog droog. En opiniepeilingen in de gebieden waar Trump vorig jaar goed uit de bus kwam, verklaren waarom: daar is het vertrouwen in hem nog steeds hoog.

Landelijk gezien vertellen de cijfers een ander verhaal. In een peiling  van NBC en de Wall Street Journal vond maar 40 procent van de kiezers dat Trump het goed doet, en 55 procent van niet. Dat zijn geen beste cijfers, maar ze zijn niet veel slechter dan een maand geleden. Dat betekent dat een kleine helft van de kiezers niet gelooft dat Trump zich de hulp van Rusland bij het verslaan van Hillary Clinton liet aanleunen, of het niet kan schelen.

Russische samenwerking

Je vindt die kiezers bijna uitsluitend onder Republikeinen uiteraard. Van die groep gelooft, in een andere peiling die dit weekeinde bekend werd van de Washington Post en ABC, maar een derde dat Rusland zich actief met de verkiezing bemoeide. En maar een op de tien denkt dat Trump of medewerkers van hem met de Russen samenwerkten.

Maar in het Amerikaanse verkiezingssysteem maakt het veel uit welke kiezers waar wonen. Een Republikein in het door en door Democratische Californië heeft maar weinig invloed op de kansen van een Republikeinse presidentskandidaat. De NBC-WSJ-peiling besteedde extra aandacht, en menskracht, aan de staten waar Trump zijn overwinning aan te danken had, en daar binnen weer aan districten waar Trump tijdens de verkiezingen vorig jaar veel aan had: omdat hij er een buitengewoon goede uitslag haalde, nog beter dan de Republikein Mitt Romney in 2012, of omdat hij er won terwijl bij die vorige verkiezing juist de Democraat Barack Obama had gewonnen.

In het eerste soort district is het enthousiasme voor Trump nog steeds groot: gemiddeld vindt daar 56 procent dat hij het goed doet. Maar in de districten die vorig jaar van partijkleur wisselden, blijken de kiezers heel wat kritischer: heeft hij nu nog van 44 procent de goedkeuring. Gemiddeld over al die districten haalt hij 50 procent - dus als er nu presidentsverkiezingen waren, zouden die niet per se een afgang voor Trump hoeven te zijn.

Opgeklopte zeepbel

Dat beeld vind je ook terug in reportages uit die districten. Website Politico ging bijvoorbeeld vragen aan voorzitters van plaatselijke Republikeinen hoe belangrijk zij de Rusland-affaire vonden. Sommigen zeiden dat ze het de laatste weken niet eens gevolgd hadden, omdat ze al lang hadden geconcludeerd dat het een door de media opgeklopte zeepbel was.

Dat helpt verklaren waarom Trump in het Congres nog steeds geen opstand van Republikeinen het hoofd moet bieden. De meeste afgevaardigden en senatoren van die partij houden stug vol dat alle onderzoeken gewoon hun loop moeten hebben, en dat het belangrijker is om de agendapunten van president en partij, zoals het nieuwe zorgstelsel, er door te krijgen.

Maar over dat zorgstelsel zijn de kiezers weer wel duidelijk: daar voelen ze in overgrote meerderheid niets voor. Dat de Republikeinen in het Congres toch al hun politieke kaarten op dat nieuwe zorgstelsel zetten, is een politiek mysterie waar vele commentatoren zich het hoofd over breken. Washington Post redacteur Aaron Blake hield er een email-debatje over met een voormalig medewerker van de Republikeinse fractieleider in de Senaat, Josh Holmes. 

Geldschieters

De redenering van Holmes komt er op neer dat hoe onpopulair de wet ook is, de belofte dat er een eind aan Obamacare zal komen, zich de afgelopen zeven jaar muurvast in de hoofden van de harde kern van de Republikeinse kiezers heeft gezet. Hun wraak zal niet mis zijn als de afgevaardigden en senatoren niets voor elkaar krijgen.

Dat is het probleem met het interpreteren van peilingen: ze vertellen je hoe een verkiezing mogelijk zou kunnen verlopen, maar slaan de fase van de voorverkiezingen - waarin kleinere groepen kiezers de kandidaat van één partij aanwijzen - over.

Omgekeerd is juist onder een andere groep Republikeinse politici het verzet tegen de zorgwet, en ander beleid van Trump, behoorlijk groot geworden: gouverneurs. Die hebben doorgaans in hun eigen staat genoeg bekendheid en geldschieters, om onafhankelijk te staat tegenover hun partij en hun president. En ze worden veel meer dan Congresleden geconfronteerd met de praktische gevolgen van wetgeving.

Harde dollars

Dit weekeinde kwamen de regeringsleiders van de 52 Amerikaanse staten bij elkaar in Providence in Rhode Island. Afgevaardigden van de regering-Trump, waaronder vice-president Mike Pence en minister van volksgezondheid Tom Price, deden daar hun uiterste best hen te overtuigen van de voordelen van de nieuwe zorgwet.

Er stonden grote belangen op het spel. Als bijvoorbeeld gouverneur Brian Sandoval van Nevada zou kunnen worden overtuigd, zou die weer druk kunnen uitoefenen op senator Dean Heller uit die staat, een van degenen die veel kritiek hebben op de wet. Als Sandoval tegen blijft, en Heller tegen stemt, is dat het einde van de wet, omdat twee andere senatoren al tegen zijn: Rand Paul uit Kentucky, omdat de wet niet radicaal genoeg hakt in de overheidsinvloed op de gezondheidszorg, en Susan Collins uit Maine, omdat de wet juist veel te ver gaat en bijvoorbeeld te veel bezuinigt op de zorgverzekering voor de armen, Medicaid.

Pence en Price deden daarom hun uiterste best. Maar het ging niet erg goed, rapporteerden gouverneurs uit de besloten vergadering. "Het was een verschrikking", zei Dan Malloy (Connecticut, Democraat) tegen CNN . Zowel Democraten als Republikeinen maakten er bezwaar tegen dat de vertegenwoordigers van Trump deden alsof de wet niet enorm bezuinigde op Medicaid. In harde dollars groeien de uitgaven daarvoor inderdaad nog wel de komende tien jaar, maar lang niet genoeg om op te vangen dat de kosten in de gezondheidszorg stijgen en dat de babyboomers nu op de leeftijd komen dat ze veel ziektekosten hebben.

De belofte van de regering-Trump, dat de staten zoveel beleidsvrijheid krijgen dat ze goed met het geld uit zullen komen, werd eenvoudigweg niet geloofd. "Je zult minder mensen moeten verzekeren of de verzekering is veel magerder dan wat er nu is. Daar koop ik niks voor", zei John Bel Edwards (Louisiana, Democraat). En die o zo belangrijke Sandoval uit Nevada, gevraagd of er veel gouverneurs overtuigd zouden zijn, lachte en zei: "Ik dacht het niet." Dat hij dat zegt, is voor de toekomst van de zorgwet, en daarmee van de hele Republikeinse partij, belangrijker dan welke peiling ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden