Presidentsmedewerker

Trump kiest Priebus als chef staf, verzacht uitspraken campagne

Beeld EPA

Donald Trump, de toekomstige president van de VS, heeft Reince Priebus gekozen als chef van zijn staf in het Witte Huis. Trump meldde dat vandaag in een verklaring. Steve Bannon wordt zijn belangrijkste strategische medewerker en adviseur.

De chef van de staf is de hoogste medewerker van de president in het Witte Huis en een sleutelfiguur in zijn entourage. Priebus is sinds 2011 voorzitter van het Nationale Republikeinse Comité (RNC) dat nationaal de leiding heeft over Trumps Republikeinse partij. Priebus is een veilige keuze omdat hij goede banden heeft met onder meer de Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan die sceptisch staat tegenover Trump.

Bannon is een zakenman en één van de leiders van de verkiezingscampagne van Trump. Hij is topman van de conservatieve en nationalistische nieuwssite Breitbart. De site is anti-establishment en tegen de gevestigde top de van de Republikeinse partij, inclusief Paul Ryan.

Zowel Priebus als Bannen hebben weinig politieke ervaring, maar beiden zullen nauw betrokken zijn bij het nemen van beslissingen. Samen met vice-president Mike Pence zullen zij Trump's overgang naar het Witte Huis begeleiden. "Ik ben blij dat dit succesvolle team me zal blijven bijstaan in het leiden van dit land", zei Trump in een verklaring. Hij noemde Priebus en Bannen 'hoog gekwalificeerde leiders, die goed hebben samengewerkt tijdens de campagne die ons naar een historische overwinning leidde'.

Priebus noemde de benoeming een 'grote eer' en voorspelde dat Trump 'een geweldigde president voor alle Amerikanen zal worden'.

Immigranten en homohuwelijk

Tijdens een interview met het CBS-programma 60 Minutes, zijn eerste interview als gekozen president, lichtte Trump een aantal van zijn campagnestandpunten toe. Het kwam er vooral op neer dat hij zijn eigen woorden achteraf verzachtte.

Wat immigranten zonder verblijfsvergunning betreft, blijft Trump standvastig. 'Wat we gaan doen, is de mensen die crimineel zijn of een crimineel verleden hebben, de bendeleden en de drugshandelaren, het land uitzetten of achter slot en grendel plaatsen. Ze gaan eruit. Ze zijn hier illegaal', aldus Trump. Hij wil ook nog steeds een muur bouwen tussen de VS en Mexico.

Maar als het aankomt op het homohuwelijk, laat Trump weten dat de uitspraak van Hooggerechtshof (dat vorig jaar besloot dat iedere Amerikaan moet kunnen trouwen) wat hem betreft 'prima' is.

Gaat hij Hillary Clinton vervolgen vanwege haar e-mailschandaal, zoals hij meerdere malen tijdens de campagne heeft gezegd? Het lijkt er niet op. 'Ik wil ze geen pijn doen', zegt hij over Bill en Hillary Clinton. 'Ik ga er nog over nadenken.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden