Trump kiest eerste kopstukken

Donald Trump met Jeff Sessions Beeld REUTERS
Donald Trump met Jeff SessionsBeeld REUTERS

Donald Trump heeft de eerste kandidaten voor belangrijke posities in zijn regering gevonden. Jeff Sessions, de ultraconservatieve senator van Alabama, wordt minister van justitie.

Joost Morel

Amerika-deskundige van Trouw, Sybilla Claus, vreest dat de voorzichtige toenadering tussen overheid en zwarte inwoners van de baan is. "Deze man is tegen het homohuwelijk, tegen abortus, tegen immigratie."

Maar het is vooral heel slecht nieuws voor de zwarte bevolking en mensen die strijden voor rassengelijkheid, vreest ze. "Structureel racisme bij politie en justitie gaat van de agenda af." Jeff Sessions was ook een van de felste tegenstanders van de benoemingen die president Obama in het Hooggerechtshof deed.

Waar komt Sessions vandaan?

"Sessions is in 1946 geboren in Selma, in de staat Alabama. Dat is frappant, omdat dr. Martin Luther King in 1965 in dit plaatsje zijn 'Mars op Selma' hield, voor gelijke burgerrechten. Vorig jaar liep de familie Obama nog bij in Selma bij een herdenking van die historische mars. Een kwart van de bevolking in Alabama is zwart. Maar je ziet in de Amerikaanse deelstaten dat hoe zwarter de bevolking is, hoe rechtser de witte bevolking stemt.

"In 1981 werd Sessions door president Ronald Reagan benoemd tot openbaar aanklager in het zuidelijke district van de staat. Vanaf 1994 bekleedde hij die functie voor de hele staat en in 1997 werd hij verkozen tot Senator."

Hoe staat hij bekend?

"Sessions is ultraconservatief en in 1986 beschuldigd van racistische uitlatingen, waardoor hij uiteindelijk niet tot federaal rechter werd benoemd. De zwarte Thomas Figures, hulpofficier van justitie, zei dat Sessions hem 'boy' noemde, de gehate term die witte Amerikanen gebruikten voor zwarte mannen. Ook verklaarde Figures dat mister Sessions hem waarschuwde dat hij voorzichtig moest zijn met wat hij zei tegen blanken.

"Ook heeft Sessions gezegd dat hij dacht dat de Ku Klux Klan 'wel oké was', totdat hij er achter kwam dat 'sommige leden marihuana rookten'. Sessions bood later zijn excuses aan."

En nu mag hij het justitiebeleid van VS gaan bepalen.

"Ja, dat is zorgwekkend. De federale minister van justitie is een heel belangrijke functie. Helemaal nu onder de zwarte bevolking zo'n grote onvrede heerst over stigmatiserend optreden van de politie en justitie. De politie in diverse steden is berispt om racisme. In Ferguson werden bijvoorbeeld permanent boetes uitgedeeld aan zwarte inwoners om de gemeentebegroting sluitend te krijgen. Je ziet dankzij camera's op mobieltjes nu regelmatig dat weer een zwarte zonder reden is doodgeschoten. Bovendien zit een buitenproportioneel deel van de zwarte bevolking gevangen.

"Elke stad heeft zijn eigen politiekorps, maar de minister van justitie in Washington kan corrigerend optreden. President Obama benoemde twee maal een zwarte minister van justitie omdat het wantrouwen onder zwarten naar de overheid groot is. Er kwam langzaam wat toenadering tussen de nieuwe Black Lives Matter-beweging en de overheid. De minister kan onderzoek laten uitvoeren naar het optreden van de lokale politie, en de aanbevelingen moeten opgevolgd worden.

"Maar als je iemand aanstelt die van racisme is beschuldigd dan draait het beeld ineens 180 graden. Republikeinen staan in de regel achter het optreden van witte agenten. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Sessions racisme in een politiekorps laat onderzoeken. En hij mag ook nog Trump gaan adviseren over welke rechter er in het Supreme Court komt. Ik vrees dat de zwarte bevolking vanuit de nieuwe regering in Washington weinig begrip of bescherming hoeft te verwachten."

Michael Flynn en Mike Pompeo

Oud-generaal Michael Flynn (58), een bekend criticus van vertrekkend president Obama en van de islam, heeft vrijdag de post van nationaal veiligheidsadviseur geaccepteerd. Flynn is officieel een Democraat. Tijdens de campagne koos hij echter de kant van Trump. Tussen 2012 en 2014 was hij hoofd van de militaire inlichtingendienst. Daarna ontpopte hij zich als criticus van Obama.

Flynn pleitte onder meer voor samenwerking met Rusland in Syrië. Met een tweet maakte hij begin dit jaar duidelijk dat hij net als Trump bedreigingen ziet in de islam. 'Angst voor moslims is rationeel', stelde hij. Afgevaardigde

Mike Pompeo (53), die tot de Republikeinse Tea Party behoort, wordt voorgedragen als baas van inlichtingendienst CIA. Hij zit namens Kansas in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is tegen Obamacare en abortus en is lid van de National Rifle Association, de lobby van wapenbezitters. Ook is Pompeo tegen sluiting van het detentiecentrum voor terreurverdachten in Guantanamo Bay.

De afluisterprogramma's van de inlichtingendienst NSA heeft hij 'nuttig en belangrijk' genoemd. Op Twitter heeft Pompeo laten weten dat hij 'ernaar uitziet' om het atoomakkoord met Iran terug te draaien.

Het overgangsteam van de volgende president van de VS bevestigde de namen vrijdag. Alle drie hebben volgens een woordvoerder van Trumps team instemmend gereageerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden