Trump kiest een nieuwe baas voor de Amerikaanse centrale bank

President Donald Trump maakt bekend dat Jerome Powell (64) de nieuwe voorzitter wordt van de Amerikaanse centrale bank.Beeld AP

De machtigste vrouw in het financiële stelsel verliest haar baan aan een mannelijke collega-bestuurder van de Federal Reserve. 

In de Rose Garden van het Witte Huis kondigde president Trump vandaag aan dat Jerome Powell (64) de nieuwe voorzitter wordt van de Amerikaanse centrale bank. De termijn van Janet Yellen (71) zit er in februari op.

Als presidentskandidaat had Trump veel kritiek op de Democratische Yellen, hij verweet haar doelbewust president Obama te steunen. Als president heeft hij een fikse draai gemaakt en zegt hij haar te respecteren. In de afvalrace die de voormalige tv-showhost van de benoeming maakte, zat Yellen bij de laatste drie kanshebbers. Al heeft ze het volgens Trump goed gedaan, toch moet ze haar zetel opgeven.

De in Washington geboren Powell is opgeleid als jurist, niet als econoom, en dat is een breuk met de traditie.Beeld REUTERS

Lossere aanpak

Hardliners in de Republikeinse partij vinden dat Trump met Republikein Powell de huidige koers te veel doorzet. Maar Trump liet weten wel gesteld te zijn op de lage rente, waardoor de markt over goedkoop geld kan beschikken. Hij prijst zichzelf voor de beursrecords die daarvan mede het gevolg zijn. En Powell zal geneigd zijn op dezelfde weg door te gaan. Hij stemde de afgelopen jaren voor de strengere regels op Wall Street, maar waarschuwde wel dat ze de economische groei kunnen remmen. Daarom wordt verwacht dat hij openstaat voor een lossere aanpak. Volgens Trump verstikt bureaucratie de economische groei.

De in Washington geboren Powell is opgeleid als jurist, niet als econoom, en dat is een breuk met de traditie. Alan Greenspan (1987-2006), Ben Bernanke (2006-2014) en Yellen waren doctor in de economie.

Multimiljonair

Zoals bij eerdere benoemingen van Trump is ook Powell multimiljonair: in 2016 had hij bezittingen ter waarde van 55 miljoen dollar. In Amerikaanse media wordt hij geschetst als een onopvallende pragmaticus, een rustige teamspeler. Bijzonder is hoogstens dat hij een gesproken zin achterstevoren kan herhalen. Powell heeft ervaring in het zakenleven en bij de overheid. Ten tijde van president George Bush sr. werkte hij op het ministerie van financiën. Ook was hij actief bij investeringsbank Dillon Read en private-equity-bedrijf Carlyle Group.

Sinds 2012 zit hij, dankzij Obama, in het beleidsbepalende comité van de Fed. Powell heeft geen leidinggevende functie gehad in een crisissituatie. Wel hield hij zich namens de Fed bezig met het chronische probleem van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid en met de nasleep van de Libor-affaire, deze belangrijke rente bleek te zijn gemanipuleerd door banken.

Beleid intact

Yellen heeft gedurende haar termijn viermaal de rente verhoogd en een begin gemaakt met het afromen van de balans. Die was na de crisis van 2008 flink opgeblazen doordat de Fed obligaties opkocht om de economie te stimuleren. Kijkend naar Powells speeches en stemgedrag in de afgelopen jaren verwacht Jeremy Lawson, hoofd­econoom bij Standard Life Investments, dat die het huidige beleid grotendeels intact zal laten.

Jerome H. Powell volgt Janet Yellen op als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Ze trad in februari 2014 aan en was de eerste vrouw op die post.Beeld AFP

‘Nooit heeft hij tegen een ingrijpende beslissing van het beleidsbepalende comité gestemd. Als hij in zijn schaarse speeches refereert aan het monetair beleid, dan blijkt hij voorstander te zijn van het geleidelijk normaliseren van rente en balans en het beperkt terugdraaien van post-crisis maatregelen die systeembanken hebben geraakt.’ Met Powell als voorzitter verwacht Lawson dat het opkoopprogramma weer wordt opgetuigd als de omstandigheden daartoe dwingen.

Powell neemt de leiding over in een economie waarin de inflatie onder de gewenste 2 procent blijft, de beurs records breekt, de werkloosheid historisch laag is en de overheid aan een belastingherziening werkt om tot nog meer economische groei te komen. Een situatie die tricky wordt genoemd. De Senaat moet zijn benoeming bevestigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden