'Trump is veel gevaarlijker dan Brexit'

De mogelijke verkiezing van Donald Trump tot president van de VS zou het land in een ernstige recessie storten, stelt topeconoom Larry Summers. Beeld AP
De mogelijke verkiezing van Donald Trump tot president van de VS zou het land in een ernstige recessie storten, stelt topeconoom Larry Summers.Beeld AP

Een eventuele verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten zal het land inbinnen anderhalf jaar een recessie doen storten, voorspelt de Amerikaanse topeconoom Larry Summers in zijn column in de Financial Times. De verkiezing van Trump zou een groter gevaar voor de wereldeconomie zijn dan een vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

Redactie

Summers, hoogleraar aan Harvard en voormalig minister van financiën onder Clinton, voorspelt dat zo'n recessie ook buiten de VS grote schade zal aanrichten. Hij verbaast zich dan ook dat de financiële markten zo weinig wakker lijken te liggen van de mogelijke verkiezing van de republikein.

De aandacht gaat vooral uit naar de dreiging van de mogelijke Brexit. "Hoe groot de risico's daarvan ook zijn voor de Britse economie, volgens mij zijn de risico's voor de VS en de wereldeconomie van een verkiezing van Trump veel groter", aldus de econoom.

De hoogleraar waarschuwt dat Trump wel eens 'zeer grillig beleid' zou kunnen maken. De ideeën van de miljardair om de Amerikaanse schulden te herstructureren doen hem denken aan die van een 'mislukte vastgoed handelaar'.

Summers waarschuwt bovendien voor Trumps belofte handelsverdragen te verbreken en zijn plannen voor een muur op de grens met Mexico wil bouwen. "Als meneer Trump slechts de helft zou uitvoeren van wat hij heeft beloofd, dan zou hij zeker de ergste handelsoorlog sinds de Grote Depressie ontketenen", aldus Summers.

Volgens Summers vergroot Trump de macht van China en Rusland met zijn plannen om de rol van de VS op het wereldtoneel te verkleinen. Daarbij zou hij ook de nucleaire wapenwedloop nieuw leven inblazen. "Het is onwaarschijnlijk dat investeringen en handel dan op zullen bloeien", waarschuwt hij.

"Nooit heb ik een kandidaat van een grote partij meegemaakt die zo gevaarlijk is voor de economie", besluit Summers. "De markten zien weinig kans op een presidentschap voor Trump. Laten we bidden dat ze gelijk hebben."

Topeconoom en voormalig minister van financiën Larry Summers vreest de ergste handelsoorlog sinds de Grote Depressie als Trump verkozen wordt. Beeld AP
Topeconoom en voormalig minister van financiën Larry Summers vreest de ergste handelsoorlog sinds de Grote Depressie als Trump verkozen wordt.Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden