analyse

Trump is ‘onwaarheden’ van Bannon zat

Toen het tussen Trump en Bannon nog koek en ei was:  De Amerikaanse president feliciteert Steve Bannon, die hij in januari vorig jaar aanstelde als zijn topstrateeg. Bannon werd afgelopen augustus ontslagen.  Volgens Trump had hij 'zijn verstand verloren'.  Beeld AFP
Toen het tussen Trump en Bannon nog koek en ei was: De Amerikaanse president feliciteert Steve Bannon, die hij in januari vorig jaar aanstelde als zijn topstrateeg. Bannon werd afgelopen augustus ontslagen. Volgens Trump had hij 'zijn verstand verloren'.Beeld AFP

De strijd om de reputatie van Donald Trump, en misschien wel zijn politieke nalatenschap, stond vandaag op het punt de rechtszaal te bereiken. Het boek 'Fire and Fury' over het eerste jaar van Trumps presidentschap mag komende dinsdag niet verschijnen, schreef een advocaat van Trump aan auteur en uitgever na onthullende voorpublicaties.

Bas den Hond

Het boek van de journalist Michael Wolff schetst een ontluisterend beeld van de intellectuele kwaliteiten van de president, in de ogen van zijn medewerkers. En zijn inmiddels vertrokken top-adviseur Steve Bannon betitelt zonder omhaal een ontmoeting van Trumps zoon Donald jr. en schoonzoon Jared Kushner met een Russische advocate als 'landverraad' en suggereert dat de toenmalige presidentskandidaat er zelf van geweten moet hebben. Bannon ontving eveneens post van een advocaat, waarin hem verboden wordt 'onwaarheden' en 'vertrouwelijke informatie' te verspreiden.

Wanneer er kwaad wordt gesproken over Trump slaat hij doorgaans terug via Twitter. Maar dit keer staan er kennelijk grotere belangen op het spel. In een officiële verklaring liet Trump weten dat Bannon vorig jaar 'toen hij zijn baan verloor, ook zijn verstand verloor'. Daarna kwamen de juridische stappen.

'Oliedom'

Dat Bannon een rechtstreekse aanval deed op familieleden van Trump zal een belangrijke factor zijn in de heftigheid van zijn reactie. Tegenover auteur Michael Wolff noemde Bannon diens dochter Ivanka bijvoorbeeld 'oliedom'. Maar Bannon kon ook om een andere reden niet meer genegeerd worden: na zijn ontslag in augustus vorig jaar - na onenigheid met de nieuwe stafchef John Kelly - keerde hij terug aan het hoofd van de bij populaire rechtse website Breitbart. Hij presenteert zich als iemand die vecht voor de ideeën en de aanhangers van president Trump.

De afgelopen maanden leek hij het daarbij beter te weten dan Trump zelf. Bij senaatsverkiezingen in Alabama steunde hij bijvoorbeeld voor de omstreden kandidaat Roy Moore, terwijl Trump zelf een kandidaat steunde waar de Republikeinse leiding in Washington meer in zag. En terwijl Bannon pleitte voor hogere belastingen voor de rijkste Amerikanen, juichte Trump toen de Republikeinen in het Congres in december een belastingverlaging aannamen waarbij het meeste geld juist naar de hoogste inkomens ging.

Bannon overbrugde die tegenstelling steeds door te zeggen dat Trump slechte adviezen kreeg. Maar tegenover zijn omgeving liet hij doorschemeren dat hij in 2020 zelf een gooi naar het presidentschap zou willen doen.

Niet met lege handen

Daarmee lijken Bannon en Trump verwikkeld te zijn in een strijd om de gunst van zijn achterban: zijn de Amerikanen die vol overtuiging op Trump stemden bereid om iemand anders te steunen die standvastiger voor hun belangen opkomt? Of zijn ze niet los te weken van de zakenman uit New York, die nog steeds zo goed kan vertellen hoe slecht Washington voor hen gezorgd heeft en hoe geweldig het nu aan het worden is?

In die strijd stond Bannon niet helemaal met lege handen. Hij beschikt over de veelgelezen website Breitbart. Andere media willen hem graag aanhoren. En zowel Breitbart als hijzelf werden de afgelopen jaren gesteund door de steenrijke familie Mercer.

Maar vermoedelijk is dat niet genoeg. Het is lang niet zeker dat de lezers van Breitbart een anti-Trump koers zullen accepteren. Zijn loslippigheid tegenover journalisten brengt hem alleen maar in problemen. En de Mercers hebben laten weten dat hij verder naar hun geld kan fluiten. De echte opvolger van Donald Trump moet nog opstaan.

Lees ook: Donald Trump sluit het jaar af met een interview vol leugens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden