column

Trump is dom en grof, maar hij twitterde wel de deur open van de saloon waar Kim rondhing

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw
Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Die boerse ome Donald, voor altijd gevangen in zijn ongemakkelijke lichaamsbouw, kreeg deze week de kleine en tengere Emmanuel op bezoek, de slimste leerling van de Europese klas.

Donald plooide zijn mondhoeken nog verder naar beneden terwijl zijn geagiteerde gast de wereld liet zien hoe hij van de ontvangst genoot.

Als enige sterveling op deze planeet werd de Franse president door de lompe mastodont onder een lawine aan complimenten bedolven. “Great guy, yes! I love those frenchies.” Of zoiets. Op de Amerikaanse en Franse redacties was de titel van de voorpagina al gevonden: Macron is de Jiminy Cricket van Trump! Jiminy is het krekeltje dat als het goede geweten van Pinocchio dienst doet in de Walt Disney-tekenfilm.

De vergelijking kwam goed uit want ook de neus van Trump groeide bij iedere nieuwe leugen die hij sinds zijn verkiezing heeft gedebiteerd. En omdat Franse en Amerikaanse journalisten hun Hollywood-klassieken goed kennen, dachten ze echt dat slimme Macron de man was die in het oor van domme Trump fluisterde.

Maar na heel wat vleiende superlatieven van ome Donald en aaien over de bol van zijn gast, ging Trump-fluisteraar Emmanuel met lege handen terug naar huis. Nee, het is erger: hij ging zelf draaien als nooit te voren en omarmde bij gebrek aan beter de suggestie van Trump rond een nieuw Iran-akkoord. Wie heeft wie ingepakt? Net als de uilen in de serie ‘Twin Peaks’ is het Trumpisme misschien niet wat het lijkt.

Van wolf naar lam

Gisteren gebeurde een klein wonder dat de wereldvrede veel goeds deed: de leiders van Zuid- en Noord-Korea Moon Jae-in en Kim Jong-un ontmoetten elkaar bij de grenspost Panmunjom. Ze zeggen te streven naar ‘een permanente en solide vrede’ en naar het elimineren van kernwapens op het schiereiland. Straks wordt na 65 jaar wapenstilstand ook nog vrede tussen beiden gesloten.

Hoe heeft de gedaantewisseling van wolf naar lam van ‘Rocket Man’ Kim Jong-un vorm kunnen krijgen? We willen het niet erkennen, we draaien ons gecultiveerde hoofd weg, we hoesten en proesten maar nooit zullen we hem de eer gunnen en toegeven dat deze ontwikkeling zijn verdienste is. Want de Amerikaanse president is niet gecultiveerd. En ook nog dom, grof en een imbeciel en we mogen hem best beschaafd haten met een paarse pussyhat op onze schedel. Maar hij was wel degene die al twitterend tegen de deuren duwde van de saloon waarin Kim hing en rustig zuchtte: “Ik heb ook een atoomknop en die van mij is groter”. Toen was de vrede al bijna getekend.

Gisteren in Le Figaro zei de Amerikaanse essayist Thomas Frank: “Ik weet niet meer wat ik van Donald Trump moet denken: idioot of absoluut genie. Ik zie een beetje van beide in hem. Hij tweet absurde dingen en tegelijkertijd is wat hij met Noord-Korea deed buitengewoon briljant”. Dinsdag zei Trump complimenteus: “Hij is erg open geweest en ik denk heel rechtschapen”. De president had het niet over Napoleon Macron maar over ‘Rocket Man’ Kim Jong-un.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver. Lees hier zijn eerdere columns.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden