Verkiezingen VS

Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten

Supporters van Trump in New York.Beeld Afp

Donald Trump mag zich na een historische avond de 45e president van de Verenigde Staten noemen. In dit artikel leest u terug hoe de avond, en nacht, zijn verlopen.

Als rond 05.00 uur Donald Trump op meerdere fronten zijn slag lijkt te slaan (hij wint in Florida, Ohio en North Carolina), slaat een kleine paniek toe op de beurzen wereldwijd. Zij voorzagen een duidelijke overwinning van Hillary Clinton, maar Donald Trump blijkt (weer) veerkrachtiger dan gedacht.

De stemwijzer van de New York Times geeft op dat moment ook aan dat Hillary Clinton 50 procent kans heeft op het Amerikaanse presidentschap. Een paar minuten later slaat de teller zelfs om: Donald Trump heeft volgens de krant 53 procent kans op het presidentschap. Veel spannender kan de race niet zijn.

Een volgende update volgt om 05.45 uur: de New York Times geeft Trump een 94 procent kans om president te worden. Dan is het langzaam duidelijk: Trump wint de staten die hij moet winnen. Utah, Georgia, Iowa: allemaal hellen ze over naar de zakenman.

Vanaf dat moment is het balanceren op een dun koord voor Clinton. Ze verliest namelijk niet alleen de swing states, de staten waar het uiteindelijk om draait, ze vecht ook voor staten die normaal gesproken Democratisch kiezen, zoals Wisconsin en Michigan. Zou ze die verliezen, dan is Trump zo goed als zeker president.

Het zijn feiten die bij de Democraten hard aankomen. Het is stil op de bijeenkomst van Clinton in New York. Mensen slaan de handen voor de ogen, kijken stil voor zich uit, zo blijkt uit de livestream.

Om 07.30 uur kleuren ook Pennsylvania en Alaskia rood en lijkt Trump het presidentschap niet meer te kunnen ontgaan. Hij heeft dan nog vier kiesmannen nodig voor hij de verhuizing naar het Witte Huis in gang kan zetten.

En dan, om even na half negen, breekt Trump door de grens van 270 kiesmannen heen. Met de winst in Wisconsin komt Trump op 276. Die achterstand is niet meer in te halen voor Clinton. Donald J. Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten.

Meer over de verkiezingen in de VS op trouw.nl
Amerika gaat met de overwinning van Trump een periode tegemoet waarin rechts regeert. Maar het is de vraag welk rechts.

Trouw-correspondent Jan-Albert Hootsen was op een feestje van het Republikeense congreslid Iliana Ros-Lehtinen in Miami. Daar moeten ze echter niets hebben van Trump.

Rond kwart voor negen schreed Donald Trump een podium in New York op om de overwinning in ontvangst te nemen.

Fans van Trump bekijken de verkiezingsuitslag.Beeld Afp

Polls

En dat terwijl het er aan het begin van de dag, toen de carrousel begon te draaien in Indiana en Kentucky, er nog goed uitzag voor Clinton (of zo slecht voor Trump). De Democrate had volgens meerdere polls een goede kans te winnen, ook door een ongekend aantal stemmers dat al voor verkiezingsdag hun keuze hadden doorgegeven en volgens de peilingen in belangrijke mate voor Clinton zouden kiezen.

De opkomst lijkt sowieso hoog te zijn. In veel staten stonden lange rijen. In North Carolina vond tijdelijk een storing plaats, waardoor het stemmen tijdelijk werd opgeschort. De stembureaus bleven daar nog twintig tot zestig minuten langer open.

In Californië werd een stembureau gesloten nadat er een schietpartij plaatsvond. Er viel volgens nieuwszender ABC een dode en drie gewonden. Of de schietpartij iets met de verkiezingen te maken heeft, is onduidelijk.

Beide kandidaten waren er vanmorgen al vroeg bij. Zowel Donald Trump als zijn zoon keken daarbij toch stiekem wat hun vrouw stemde. Trump junior maakte overigens nog een selfie van zijn stembiljet. Dat is verboden, dus hij zou nog straf kunnen krijgen.

Had Clinton aan het begin van de dag nog een grote glimlach op haar gezicht, toen het heel spannend werd in Florida zal die lach wellicht wat minder zijn geworden. In misschien wel de belangrijkste staat was het lange tijd pingpongen. Ging Donald Trump vroeg aan de leiding, daarna nam Clinton een kleine voorsprong. Met zo'n 50 procent van de stemmen geteld was het weer de zakenman die leidde.

Schommelden niet alleen de stemmen in Florida, ook de Mexicaanse peso reageerde op de ontwikkelingen in de staat. Bij een voorsprong van Clinton steeg de koers, bij een voorsprong van Trump daalde de koers (en hard). Die wisselingen hadden alles te maken met uitlatingen van Trump dat hij immigratie vanuit Mexico keihard wil aanpakken.

Trump kijkt wat zijn vrouw Melania stemt.Beeld Screenshot CNN

Rechtszaak

Trump kwam vroeg in de Amerikaanse middag ook nog even in de uitzending van Fox News, omdat hij had gehoord dat er bij verschillende stembureaus gefraudeerd zou zijn. "Daar worden meldingen van gemaakt", zei de zakenman. Hij doelde onder meer op een stembureau in Nevada, waar het toegestaan is ook na het sluiten van het bureau je stem uit te brengen als je nog in de rij staat.

Volgens Trump zouden mensen na acht uur nog in de rij voor de stembus zijn gaan staan en zouden die stembiljetten apart gehouden moeten worden. Hij klaagde daarom ook de kiescommissie aan. Een rechter uit Nevada legde die claim echter naast zich neer.

Mensen stemmen in Utah, onder de Amerikaanse vlag.

Senaat en Huis van Afgevaardigden

De Republikeinen houden de meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Volgens The New York Times krijgt de 'Grand Old Party' zeker 51 zetels van de honderd in de Senaat. In het Huis van Afgevaardigden heeft de partij van de verkozen president Trump een ruime meerderheid, met zeker 236 van de 435 zetels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden