Column

Trump is de keizer van een rijk vol eigenwijze hertogdommen

Columnist Stevo Akkerman Beeld Trouw
Columnist Stevo AkkermanBeeld Trouw

Ik was nog geen halve dag op Amerikaanse bodem of mijn zus, die hier al zeventien jaar woont, introduceerde me bij de lokale verzetsgroep. Elf mensen, zittend in een kring. Negen vrouwen, twee mannen. En een universeel ritueel: “Vertel even wie je bent en wat jou hier brengt.”

Zo begint de strijd tegen de machtigste man van ’s werelds machtigste land – met een kennismakingsrondje als openingssalvo.

Ik bedoel dat niet ironisch: dit is wat democratie is, en wat er gebeurt in dit zaaltje van de Morrow Methodist Church in Maplewood, New Jersey, is een manifestatie van hoop. Overal in het land ontstaan informele groepen zoals hier en Donald Trump zal er langzaam maar zeker achter komen dat hij keizer is geworden van een rijk dat bestaat uit talloze eigenwijze hertogdommen, en dat men in die hertogdommen alles doet om zijn akelige oekazes te dwarsbomen.

Het is niet dat Trump niets gedaan zal krijgen – hij is het staatshoofd, hij beschikt over serieuze bevoegdheden en hij kan rekenen op een Republikeinse meerderheid in het Congres. Maar zijn land is geen bedrijf waarin het woord van de baas wet is. Het is een samenspel van vijftig staten die allemaal óók beschikken over serieuze bevoegdheden. In het gevecht om de koers van het land is de slag om Washington maar een van de vele, en dat weten de mensen in het kerkzaaltje in Maplewood donders goed. “We moeten ervoor zorgen dat het voor ons niet uitmaakt wat Trump doet. Dat we in New Jersey onze eigen wetten maken, net als in Californië.”

Burgers in verzet

‘Resisters’ noemen ze zich, burgers in verzet. “Ik ben het zat om alleen maar kwaad te zijn,” zegt een van de twee aanwezige mannen. “Ik wil wat doen.”

Actiepunt nummer 1: voorkomen dat Obamacare wordt teruggedraaid. Daarvoor moeten de Republikeinse politici uit New Jersey onder druk worden gezet – bij alle publieke optredens die ze hebben, zullen ze geconfronteerd worden met protesten. “Dertig man in Westfield, vijftig man in Millburn, en zo steeds verder. Het gaat hen om de macht. We moeten hen laten voelen dat die macht afkomstig is van kiezers.” Het Republikeinse front vertoont op dit gebied al scheuren: toen Obama er nog zat, was zijn zorgstelsel een handig doelwit voor goedkope aanvallen, maar inmiddels plukken miljoenen Amerikanen er de vruchten van – willen de Republikeinen dat werkelijk terugdraaien? “Ze hebben geen plan, geen alternatief. Dat moeten we laten zien.”

Actiepunt nummer 2: de slapende kiezers wekken. Veel Amerikanen, vooral jongeren, hebben het laten afweten bij de stembus. Ze geloofden niet dat Trump ooit kon winnen, ze zagen niets in Hillary Clinton, ze lieten het er bij zitten. “Maar ze zijn zich rot geschrokken, en door de chaos in het Witte Huis schrikken ze elke dag nog wat meer. Nu moeten we hen grijpen.” Ziedaar de paradox van een autocratie à la Trump: die roept democratisch weerwerk op en mobiliseert krachten die tot dusver sluimerden. Laat hem er vooral een grote puinhoop van maken. Maar dan wel graag in zo kort mogelijke tijd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden