Trump houdt Moskou voorlopig op afstand

Amerikaanse ministers: Er komt geen snelle wending in de relatie met Rusland.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De twee belangrijkste ministers die Donald Trump in het buitenland vertegenwoordigen, hebben gisteren Moskou op afstand gehouden. Er komt voorlopig geen militaire samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland. En Moskou moet zich aan de afspraken houden rond Oekraïne, wil het tot een vruchtbare samenwerking met de Amerikanen komen.

Zo maakten minister van defensie Jim Mattis en minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson definitief een einde aan het idee dat er snel een grote ommezwaai komt in de Amerikaans-Russische relaties. Mattis was gisteren in Brussel voor een Navo-top, en maakte daar duidelijk dat er voorlopig geen gezamenlijk militair optreden tegen Islamitische Staat in Syrië komt - een voornemen dat Trump in zijn campagne nog wel eens liet doorschemeren.

Maar door het uitdijende schandaal rondom de contacten van Trumps team met Moskou tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne, is het politiek gevaarlijk geworden voor Trump om nu toenadering tot Rusland te zoeken. De grootste voorstander van zo'n toenadering, de nationale veiligheidsadviseur Mike Flynn, moest deze week al aftreden vanwege omstreden en mogelijk illegale telefoontjes met de Russische ambassadeur.

Ook Tillerson werd beschouwd als een Russofiel, omdat hij voorheen als baas van oliemaatschappij ExxonMobil succesvol samenwerkte met Moskou. Maar de minister uitte zich tijdens Senaatshoorzittingen vóór zijn aantreden al sceptisch over Ruslands bedoelingen. En gisteren maakte hij duidelijk dat Moskou zich eerst aan de regels moet houden voordat er zaken gedaan kunnen worden. Hij noemde daarbij het twee jaar geleden gesloten Minsk-akkoord, dat de rust in Oost-Oekraïne moet bewaren.

Tillerson, die zich tot nu op de achtergrond hield, maakte gisteren zijn buitenlandse debuut in Bonn, bij een bijeenkomst van G20-ministers. Hij ontmoette daarbij voor het eerst in zijn nieuwe functie zijn Russische collega Lavrov.

undefined

kandidaat-minister

Donald Trump heeft een nieuwe kandidaat gevonden om het ministerie van werkgelegenheid te gaan leiden. Hij presenteerde Alexander Acosta als opvolger van Andrew Puzder, die zich terugtrok na controverses over zijn privéleven. Acosta is een zoon van Cubaanse immigranten. De Harvard-jurist uit Florida was lid van de National Labor Relations Board, een overheidsdienst die naleving van arbeidswetgeving controleert. Onder president George W. Bush was Acosta plaatsvervangend procureur-generaal op de afdeling burgerrechten van Justitie. Trump: "Hij is een ster, een groot man, die een geweldige carrière heeft gehad".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden