Trump haalt opnieuw keihard uit naar media in memorabele persconferentie

Donald Trump:
Donald Trump: "Contact met de Russen? Nepnieuws"Beeld Photo News

Kan een persconferentie nog meer uit de hand lopen dan het gisteravond deed? Wat een vragenronde zou worden over een nieuwe benoeming van Donald Trump, werd wederom een frontale aanval van de president op de 'liegende media'. De media zelf noemden het een persconferentie 'om nooit te vergeten'.

Kick Hommes

Oorspronkelijk zou de persconferentie gaan over de benoeming van Alexander Acosta, een jurist die mogelijk minister van Werkgelegenheid wordt. Maar na een opsomming van zijn vaste standpunten, en het nieuws dat hij volgende week met een nieuw inreisverbod komt, raakte Trump bij de vragen van journalisten duidelijk geïrriteerd. Uiteindelijk koos hij een uur lang voor de aanval. Een overzicht van de bijzonderste momenten:

Nepnieuws

Maar liefst veertien keer nam Trump het woord ‘fake’ (nep) in de mond om de beweringen van de media te categoriseren. In tegenstelling wat de media beweren is er helemaal geen chaos in het Witte Huis, en heeft hij of zijn campagne nooit contact gehad met Rusland. Trump: “Ik zou zelf een goede verslaggever zijn. De krantenkoppen morgen zullen zijn dat ik tier en boos ben. Ik ben niet boos en tier niet. Ik heb het goed naar mijn zin.”

Bijzonder was ook wat hij over zijn opgestapte veiligheidsadviseur Michael Flynn vertelde. Hij noemde wat Flynn deed (hij overlegde met de Russische ambassadeur – en ontkende dat gisteren overigens in een hoorzitting) ‘illegaal’, maar het nieuws dat daarover in de media kwam was nep. “Hij deed niets verkeerd. Het slechte was dat informatie over hem aan andere mensen, aan jullie, werd gegeven.”

CNN, voorheen al genoemd als maker van ‘fake news’, maakt volgens de president nu ‘very fake news’. Gelukkig ziet Trump de media keren: “Het gaat de goede kant op. Dat wat illegaal is, dat wordt aangepakt. Zij die geheime informatie doorspelen.”

Corrigeren

Trump verkondigde tijdens de persconferentie, waar hij een soms geïrriteerde indruk maakte, dat hij een groot mandaat had gekregen van het Amerikaanse volk. “Ik heb de grootste verkiezingsoverwinning sinds Ronald Reagan behaald”, zei Trump. Die bewering werd direct door een journalist onderuit gehaald, die wees op de overwinningen van Obama en van George W. Bush.

Daarop zei Trump: “Mij is die informatie gegeven. Ergens heb ik het gezien.” Daarna ging Trump op zoek naar een ‘vriendelijke’ journalist.

Nucleaire holocaust

Over de banden die Trump en zijn team zouden hebben met Rusland kwamen ook vragen. En wat was er toch met het Russische oorlogsschip dat al weken voor de oostkust van Amerika vaart? Trump zegt dat er niks aan de hand is: de verhalen zijn nep.

Wel wilde hij kwijt hoe het zou zijn als er geen goed contact met Rusland is. “Ik wil het beste doen voor de wereld. Wij zijn een sterke nucleaire kracht, en zij ook. Nucleair holocaust wordt er een zoals geen andere. Daarom is het goed een sterke band te hebben met Rusland."

Racisme

Een journalist met een keppeltje vroeg Trump naar antisemitische incidenten. De president reageerde scherp. Ga zitten, beval hij de journalist. “Dit is niet een eerlijke vraag, geen simpele vraag ook. Maar laat mij duidelijk zijn. Punt 1. Ik ben de minst antisemitische persoon die je zult tegenkomen. Punt 2. Ik ben de minst racistische persoon die je zult zien.”

Wat dat laatste betreft was het misschien niet de allerbeste manier om te denken dat alle Afro-Amerikaan elkaar kennen. Toen April Ryan van American Urban Radio Networks vroeg of Trump bij het aanpakken van problemen in steden met veel geweld vroeg of daar ook zwarte politici bij betrokken zouden worden, wist Trump in eerste instantie niet over wie ze het had. Daarna reikte hij de hand: “U kent ze? Wilt u de ontmoeting opzetten?”

Ryan: “Nee, ik ben journalist.”

Trump: “Kom op, regel de ontmoeting. Ik wil ze graag ontmoeten. Ik denk dat het een fantastische afspraak is.”

Bekijk hieronder de gehele persconferentie

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden