Trump groeit letterlijk en figuurlijk

null Beeld afp
Beeld afp

Het is de week van de groei voor Donald Trump. Donderdag beloofde hij in een toespraak over de economie een groei van 25 miljoen banen in tien jaar. De hele week al stijgt zijn aanhang in de peilingen. En als klap op de vuurpijl is hij een inch (2,54 cm) gegroeid.

Niet al die cijfers zijn echt. Economen betwijfelen of Trump zijn belofte op banengebied kan waarmaken. De maatregelen die hij wil nemen die invloed hebben op de economische groei - belastingverlaging, minder regelgeving - helpen vermoedelijk wel, maar je forceert er geen 3,5 procent economische groei mee gedurende tien jaar, de groei waarmee Trump die banen denkt te realiseren. Daar komt nog bij dat je dan ook 25 miljoen mensen erbij moet hebben op de arbeidsmarkt. Maar in de vergrijzende VS groeit het aanbod helemaal niet zo hard meer - en over immigratie is Trump niet zo enthousiast.

Swing states
Zo boterzacht als zijn economische cijfers zijn, zo hard is inmiddels de verbetering van zijn positie in de peilingen. Landelijk staat hij nog maar 1,5 procent achter op Hillary Clinton.

Die had dan ook nogal wat slechte publiciteit: eerst over haar email-gedrag als minister van buitenlandse zaken, vervolgens over de toegang tot de minister die geldschieters aan de Clinton Foundation zouden hebben gekregen. En daar kwamen dan haar longontsteking, en de onhandige geheimzinnigheid erover nog bij.

Lang had Clinton nog de geruststelling dat ze tenminste sterk stond in de belangrijkste arena: de swing states, staten waar de afgelopen jaren zowel Democraten als Republikeinen succes wisten te boeken. Maar ook daar blaast Trump nu een veel betere partij mee dan in augustus, kort na de matige Republikeinse en de prima verlopen Democratische conventie. Volgens een inventarisatie door website Politico staat hij voor in Iowa en Ohio, en gelijk met Clinton in Florida. Met name Ohio en Florida zijn vanwege het grote aantal kiesmannen dat er te verdienen valt extreem belangrijk. Je hoeft niet heel optimistisch te zijn om Trump in november minstens 266 kiesmannen toe te dichten - en dat is nog maar 4 onder het aantal dat nodig is om president te worden.

Overgewicht
En of dat al niet mooi genoeg was, werd Trump donderdag ook nog een paar centimeter langer. Dat gebeurde in het tv-programma van dr. Oz, waarin hij de resultaten bekend maakte van zijn laatste medische onderzoek. Daar kwam onder andere zijn overgewicht aan de orde. Hij is te zwaar, gaf hij toe. Zijn body mass index is 29,5 en dat is net niet officieel obees. Maar dat is, realiseerde Susan Matthews van website Slate zich, op basis van Trumps opgegeven lengte van 6 voet en 3 inches, oftewel 190,5 centimeter. Tot nu toe had niemand een idee dat hij zo lang was. Sterker nog, hij is op foto's duidelijk kleiner dan Jeb Bush, die... 1,90 is.

Als je de tot nu toe overal genoemde lengte van Trump in de formule stopt, 6 voet en 2 inches (188 cm) dan wordt de BMI 30,5 en is Trump dus wel obees. Dat klinkt natuurlijk niet fraai, en het leidt ook tot een slechtere prognose over zijn gezondheid. En daar was de sessie bij dr. Oz nou net niet voor bedoeld.

De speculatie dat Trumps dokter om hem te matsen zijn lengte wat opvoerde in het medische rapport is tot nu toe niet groots overgenomen in de Amerikaanse media. Die hebben namelijk alweer iets nieuws om op te duiken: Trumps bijna-toegeven dat president Barack Obama in Amerika geboren is. Woensdag wilde hij er tegen de Washington Post niets over zeggen. Donderdagavond liet zijn campagne-organisatie weten dat Trump het inmiddels wel gelooft. Maar dat in openbaar toegeven, na jaren van insinuaties, dat brengt hij tot nu toe nog niet op. En dat maakt hem toch weer een stukje kleiner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden