Trump geeft toe: zoon sprak Rus over Clinton

Donald Trump Jr.. met zijn vader.Beeld AFP

De tweet die Donald Trump zondag de wereld in stuurde, gaat hem niet zijn presidentschap kosten, al zou je het haast denken als je gisteren en zondag de reacties in de Amerikaanse media zag. Maar hij had hem beter niet kunnen schrijven.

“Nepverslaggeving, een compleet verzinsel, dat ik me zorgen maak over de vergadering die mijn geweldige zoon, Donald, had in Trump Tower. Dat was een bijeenkomst om informatie over een tegenstander te krijgen, totaal legaal en heel gewoon in de politiek – en het leverde niks op. Ik wist er niet van!”

De vergadering waar Trump naar verwees, vond plaats op 9 juni 2016, en is een van de belangrijkste aanwijzingen dat de campagne-organisatie van Trump samenwerkte, of dat probeerde, met de Russen. Die waren dat jaar actief met computerhacks en op sociale media, met als doel zijn verkiezing te bevorderen.

Strafbaar

Naar inmiddels is vast komen te staan, was Donald Trump jr. die maand via via benaderd door een Russische advocate, Natalia Veselnitskaja, die hem schadelijke informatie zou kunnen geven over Trumps tegenstandster Hillary Clinton. De tussenpersoon die de ontmoeting regelde, zei er expliciet bij dat het hier ging om ‘de steun van Rusland en zijn regering aan Trump’.

In de media werd geconcludeerd dat Trump nu zonder mitsen en maren toegeeft dat ‘oppositie-onderzoek’ het doel was van de vergadering. Dat zal ongetwijfeld ook worden opgemerkt door Robert Mueller, de speciale aanklager die onderzoek doet naar de Russische inmenging in de verkiezing van Trump.

In de VS is het strafbaar om ten behoeve van een verkiezingscampagne giften of ‘iets van waarde’ aan te nemen van buitenlanders, laat staan van een buitenlandse overheid. Maar Trump lijkt er vanuit te gaan dat dit geen probleem is. Volgens Donald jr., en de andere kopstukken van de campagne die aanwezig waren, toenmalig campagne-voorzitter Paul Manafort en Trumps schoonzoon Jared Kushner, leverde het gesprek namelijk niets waardevols op.

Gevolgen voor Donald jr.

Een poging tot een misdrijf is echter ook een misdrijf, en speciaal aanklager Mueller heeft grote belangstelling voor de ontmoeting. Hij probeert twee Russische kennissen van de president, de oligarch Aras Agalarov en zijn zoon Emin, erover te spreken te krijgen.

Volgens mediaberichten de afgelopen dagen maakt Trump zich ernstig zorgen over de gevolgen die dit gaat hebben voor zijn zoon. In zijn tweet ontkende hij dat. Maar hij vond het ook nodig te benadrukken dat hij er zelf in elk geval buiten staat.

Of hij over dat laatste de waarheid spreekt, is lang niet zeker. Volgens zijn voormalige advocaat Michael Cohen wist hij het wel. In het verleden hebben zowel de president als zijn zoon over die bijeenkomst onwaarheden verspreid. Zo liet Donald jr. in juli vorig jaar weten, kort nadat de New York Times de ontmoeting met Veselnitskaja had onthuld, dat die ‘voornamelijk over adoptiebeleid’ ging. Toen media berichtten dat de president die verklaring had gedicteerd, tijdens een spoedoverleg in het presidentiële vliegtuig op de terugweg van de G20-top in Hamburg, werd dat ontkend door diens woordvoerster en zijn advocaten.

Maar weer een half jaar later, in januari dit jaar, schreven Trumps advocaten aan speciaal aanklager Robert Mueller dat Trump wel degelijk die tekst had opgesteld. De woordvoerster wilde daar verder geen commentaar op geven en pas afgelopen zondag, in een tv-interview, erkende Trumps advocaat Jay Sekulow dat hij destijds ‘slechte informatie’ had gehad. In de Amerikaanse media wordt dat algemeen geïnterpreteerd als: de president vertelde zelfs zijn eigen advocaten niet waar hij mee bezig was.

Gates

In het strafproces tegen Paul Manafort, de oud-campagneleider van Trump, die vervolgt wordt voor bank- en belastingfraude, is een belangrijke getuige opgestaan. Rick Gates, die jarenlang samenwerkte met Manafort en ook deel uitmaakte van het campagneteam van Trump, verklaarde maandag voor de rechtbank dat hij en Manafort miljoenen verdienden door lobbywerk te verrichten voor pro-Russische politici in Oekraïne. Gates stelt dat zij dat geld op geheime bankrekeningen parkeerden en via valse aangiftes zich op grote schaal schuldig maakten aan belastingfraude. Ook bekende Gates dat hij honderdduizenden dollars van Manafort heeft gestolen door het invullen van valse onkostendeclaraties. Manafort zelf heeft tot op heden  alle  beschuldigingen van fraude aan zijn adres ontkend. 

De verdenkingen van fraude rond Manafort kwamen aan het licht tijdens het onderzoek van speciaal aanklager Mueller naar de Russische inmenging rond de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen. De zaak staat echter los van dat onderzoek. Gates, die kroongetuige is in het proces dat loopt tegen Manafort, werkt vanwege zijn werk in het campagneteam van Trump ook mee aan het Rusland-onderzoek van Mueller, in ruil voor strafvermindering.

Lees ook:

Wint Donald Trump de oorlog tegen de waarheid?

Het was tenminste een leugen waar je lol mee kunt hebben. Volgens Donald Trump is er niets van waar dat hij koningin Elizabeth heeft laten wachten bij zijn bezoek aan Groot-Brittannië vorige maand. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden