VS

Trump geeft evangelische tv-predikante plaats in het Witte Huis

Paula White tijdens de openingsdag van de Republikeinse Conventie in Cleveland in 2016. Beeld AP
Paula White tijdens de openingsdag van de Republikeinse Conventie in Cleveland in 2016.Beeld AP

Met Paula White-Cain heeft de regering van de Amerikaanse president Donald Trump er een opmerkelijk nieuw gezicht bij. De president heeft haar benoemd tot speciaal adviseur in het Witte Huis.

De steenrijke vrouw is een televisie-predikante die een populistische vorm van het evangelische christendom predikt. Ze houdt er echter omstreden visies op na, die zelfs bij andere christenen niet in goede aarde vallen.

White oefent al jaren invloed uit in het Witte Huis. De 53-jarige vrouw kent Donald Trump al meer dan vijftien jaar en samen met andere evangelische christelijke adviseurs heeft ze regelmatig vergaderingen met de president. Nu treedt ze aan als adviseur van Trumps Faith and Opportunity Initiative, dat religieuze groepen meer inbreng moet geven in overheidsprogramma’s over onderwerpen zoals godsdienstvrijheid en de bestrijding van armoede.

De president noemt haar zijn oude vriendin, spirituele adviseur en persoonlijke dominee. Toen hij in 2016 een gooi naar het presidentschap deed, speelde White een belangrijke rol in het motiveren van haar achterban.

Vorige week plaatste White op Twitter een foto van een gebedsmoment in het Witte Huis, waarbij ze samen met andere gelovigen bad voor Donald Trump.

‘Prosperity gospel’

De vrouw is echter meer omstreden dan sommige andere evangelische predikanten. Onder andere omdat White een aanhanger is van de prosperity gospel, de stelling dat God gelovigen beloont met persoonlijk en financieel succes.

Net zoals veel andere tv-predikanten maakte White in het verleden meermaals gebruik van haar positie als religieuze leider om zichzelf te verrijken. Zo waarschuwde ze haar aanhangers vorig jaar voor de “gevolgen” als ze geen geld zouden schenken aan haar religieuze beweging. Op haar website verkoopt ze verder een ‘Favor Seed’ (letterlijk vertaald een ‘Gunstenzaadje’, red.) voor 130 dollar (117 euro, red.) dat mensen moet helpen bij het bestrijden van ‘schulden, depressie, een werk- of gezondheidsprobleem’.

‘Uitbuiting’

Aanhangers van andersgezinde christelijke stromingen en meer gematigde evangelicals zijn het niet eens met haar visie. Het feit dat White haar religie aanwendt “om de armen uit te buiten... zou een reden tot bezorgdheid moeten zijn voor mensen van alle religies”, reageert Jonathan Wilson-Hartgrove, een vrijzinnige evangelische predikant. “Hoewel we religie in het openbare leven vaak omschrijven als progressief versus conservatief, is het belangrijk om op te merken dat Paula White zelfs binnen dat kader een extremist is en dat altijd is geweest”, zegt hij verder.

De benoeming van White is “een erg onheilspellend teken” en toont aan dat “christelijk narcisme” het Witte Huis bereikt heeft, zegt William J. Barber II, een bekende Amerikaanse protestantse dominee en politieke activist.

Onderzoek

In 2007 startte de vooraanstaande Republikeinse senator Chuck Grassley een onderzoek naar haar financiën, omdat ze gebruikmaakte van een privévliegtuig, luxueuze villa en kredietkaarten die op naam van de kerk stonden. Uiteindelijk werd dat onderzoek gestaakt, zonder enige conclusie.

Tot begin dit jaar leidde White een megakerk in Florida. In mei gaf ze de fakkel door aan haar zoon en kondigde ze aan dat ze een universiteit en 3000 nieuwe kerken zou stichten.

Tijdens haar preken doet White vaak aan glossolalie, ook gekend als tongentaal, waarbij ze geluiden maakt die geen overeenkomst vertonen met een bestaande taal en voor de toehoorders onbegrijpelijk zijn. Ook vergelijkt ze Trump soms met God. De media die zich verzetten tegen “de roeping van president Trump” zijn demonisch en moeten volgens de predikante afgebroken worden in Jezus’ naam.

President Donald Trump met Paula White. Beeld AP
President Donald Trump met Paula White.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden