Trump geeft China respijt, voorlopig

Het bilaterale diner tussen en Amerikaanse en Chinese delegaties tijdens de G20-top in Argentinië.Beeld AP

De presidenten van de VS en China halen voor de komende maanden de kou uit de lucht voor de wereldeconomie. Maar opgelost is er weinig, net als in het conflict met Europa.

Het Amerikaanse handelsbeleid onder president Trump kent drie varianten: het instellen van nieuwe importtarieven, het dreigen ermee, of het sluiten van een tijdelijke ‘wapenstilstand’. Dat laatste sluit het eerste nooit uit. Maar handelsbelemmeringen opheffen behoort niet tot Trumps repertoire.

Dit weekeinde sloot Trump weer eens een wapenstilstand, nu met zijn Chinese collega Xi Jinping. Zij dineerden zaterdagavond in de marge van de G20-top in Buenos Aires.

Wat ze aten, weten we: gegrilde lendebiefstuk met rode ui, geitenricotta en dadels. Maar wat ze precies hebben afgesproken, daarover klonken vanuit Washington en Peking verschillende geluiden. Belangrijkste resultaat is dat de kou voorlopig uit de lucht is. Trump had eerder gedreigd de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese producten per 1 januari te verhogen van 10 naar 25 procent. Die verhoging is nu van de baan. De komende drie maanden – althans, die periode werd door de VS genoemd, niet door China – moeten de grootste pijnpunten op handelsgebied worden uitgepraat. Als dat overleg niet naar Washingtons zin verloopt, komt die verhoging van 10 naar 25 procent er volgend jaar alsnog.

Gewichtig

Van alle topontmoetingen die Trump dit jaar had (met Kim Jong-un in Singapore, met Vladimir Poetin in Helsinki, met Jean-Claude Juncker in Washington) was het Argentijnse etentje met Xi verreweg de gewichtigste, uitgedrukt in belang voor de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds raamt dat die met 0,75 procent zal krimpen als het Amerikaans-Chinese handelsconflict verder escaleert.

Tegen die achtergrond werd elke soort conflictbeheersing wereldwijd begroet. “Een ongelooflijke deal”, zei Trump in het vliegtuig terug naar huis. Volgens hem heeft Xi hem beloofd ‘een reusachtige hoeveelheid landbouw- en andere producten’ uit de VS te importeren.

Details daarover ontbreken, maar Trump is gevoelig voor zulke toezeggingen. Wat hem het meest stoort aan de handelsbetrekkingen met Peking is dat goedkope Chinese importproducten de Amerikaanse industrie kapot zouden maken, terwijl China veel minder importeert uit de VS en aan die import bovendien allerlei voorwaarden stelt.

Win-win

Niet alleen Trump was tevreden, ook de Chinese minister Wang Yi van buitenlandse zaken sprak van een win-winresultaat. De groei van de Chinese economie valt momenteel terug, en de Amerikaanse tarieven zetten daar een extra rem op. Ook het Amerikaanse bedrijfsleven is de negatieve gevolgen van het handelsconflict gaan voelen.

Xi deed Trump ook andere toezeggingen. Zo vergroot Peking het toezicht op fentanyl, naast pijnstiller ook synthetisch bestanddeel van drugs die in de VS tienduizenden doden per jaar veroorzaken. De meeste fentanyl komt uit China. Volgens het Witte Huis zullen Chinezen die het spul naar de VS exporteren, zwaarder worden gestraft.

Verder heroverweegt Peking een eerdere blokkade van de overname door de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm van het Nederlandse NXP Semiconductors, voor 43 miljard euro. Die was goedgekeurd door de Amerikaanse en Europese concurrentie-autoriteiten, maar de benodigde Chinese goedkeuring bleef uit. NXP was aanvankelijk blij dat China die overname tegenhield. Het is niet duidelijk of die nu doorgaat.

Wat heeft Trump de Chinezen eigenlijk teruggegeven, vroegen velen zich af. Die vraag kwam ook op na het staakt-het-vuren dat Trump deze zomer sloot met EU-kopstuk Juncker. In beide gevallen doet Trump iets niet, namelijk aangekondigde tariefsverhogingen niet doorvoeren.

Inmiddels weten ze in Brussel hoe fragiel zo’n wapenstilstand is. Mogelijk komen de in juli uitgestelde heffingen op Europese auto’s deze maand alsnog in beeld. De grote, vooral Duitse autobazen kunnen alleen maar hopen op een nieuwe dag dat Trump met zijn goede been uit bed stapt en ze weer voor een paar maanden genade krijgen.

Lees ook:

Chinese president Xi onder druk om hervormingen door te voeren, mede dankzij Trump

China’s economie hapert, de onvrede groeit: president Xi gaat met een achterstand de handelsonderhandelingen met de Amerikaanse president Trump in op de G20-top in Buenos Aires.

De onwaarschijnlijke bromance tussen Juncker en Trump

Wat is er opeens in Donald Trump gevaren? Is zijn twitteraccount gehackt? Maandenlang heeft hij herhaald hoe verdorven de Europese Unie wel niet is, een ‘vijand’, ‘slechter dan China’ op handelsgebied. En opeens is daar De Kus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden