CommentaarAanslag VS

Trump gaat voorbij aan zijn eigen verantwoordelijkheid

Geesteszieken en haat halen de trekker over, niet het geweer zelf. Dat zei de president van de Verenigde Staten naar aanleiding van het recente geweld in de VS, en er is geen speld tussen te krijgen. Al is het vooral een taalkundig trucje om voor de zoveelste maal duidelijk te maken dat wat Trump betreft – en met hem vele Amerikanen – de soepele wapenwetten in de VS niet de oorzaak zijn van het bloedige geweld.

Trump gaat bovendien voorbij aan zijn eigen verantwoordelijkheid. De aanslag in een supermarkt in grensstad El Paso was volgens de hoofdverdachte een antwoord op de ‘latino-invasie’ in Texas, een formulering die naadloos aansluit op Trumps eigen gehamer op de migratiegolf die de VS volgens hem overspoelt. Daarmee zet hij de toon voor een klimaat waarin schietgrage radicalen zich gemakkelijk gesteund kunnen voelen door de hoogste autoriteit in hun land.

Zij vinden ook steun bij zielsverwanten op platforms als 8chan. Een deskundige sprak gisteren in deze krant van een wereldwijd netwerk van daders die elkaar inspireren. Dat roept de vraag op of dergelijke forums niet veel beter in de gaten moeten worden gehouden, en eventueel uit de lucht gehaald. Technisch is dat mogelijk, en het gebeurt ook, bij evident strafbare activiteiten als wapenhandel en kinderporno, al helpt het vaak hooguit tijdelijk. Bovendien, wanneer overschrijden rechts-extremisten precies de grens van het toelaatbare, en verspelen ze hun vrijheid van meningsuiting? Een platform als 8chan is niet alleen de thuishaven van rechts-radicalen; het is opgezet als online vrijplaats, in de geest van hoe internet ooit bedoeld was. Een democratisch land kan niet zomaar alles toestaan, maar wil ook niet China achterna bij het controleren van internet.

Gedragscode

De Europese Unie koerst op zelfregulering, en voor grote socialemediaplatforms als Facebook en Twitter – die geen harde regulering willen – lijkt dat te werken. Zij hebben in 2016 een EU-gedragscode ondertekend en zijn inmiddels actief bezig met het verwijderen van haatberichten. Daarmee is het probleem niet uit de wereld, die groter is dan de EU. Vraag is bovendien of kleinere bedrijven net zo verstandig met zo’n gedragscode kunnen omspringen als genoemde internetgiganten.

Maar de weg om internetplatforms zelf verantwoordelijk te maken voor het verwijderen van de aperte uitwassen onder hun vlag, is wel de meest wenselijke. Doen ze dat niet, dan is de overheid aan zet. Met forse boetes, en zo nodig door eigenhandig de stekker uit de server te trekken. Niet vanuit de illusie dat dan het probleem is opgelost – kwaadwillenden vinden vast wel een nieuwe online stamkroeg – maar om glashelder de norm te stellen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden