Trump en Xi zien na lang gesprek voorlopig af van nieuwe invoerheffingen

President Donald Trump (rechts) aan tafel met de Chinese president Xi Jinping. Beeld REUTERS

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hebben zaterdagavond in Buenos Aires afgesproken om voorlopig geen nieuwe invoerheffingen in te voeren. 

Tijdens een diner op de G20-top in de Argentijnse hoofdstad kwamen de regeringsleiders een staakt-het-vuren van 90 dagen overeen. In die periode willen zij de handelsbesprekingen hervatten.

De twee presidenten trachten een uitweg te vinden in het escalerende handelsconflict tussen beide landen. Zaterdagavond zei de Amerikaanse president ‘iets te willen bereiken dat zowel goed is voor China als voor de VS’. Trump herhaalde dat hij een zeer goede persoonlijke band heeft met Xi. De Chinese president voegde daar bij aanvang van het diner aan toe dat beide landen een verantwoordelijkheid dragen voor vrede en welvaart in de wereld. Daarvoor moeten we samenwerken, zei hij. Xi en Trump spraken bijna 2,5 uur met elkaar, wat langer was dan gepland.

Ruil

Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde berichten in Chinese media dat de VS voorlopig afzien van een voor 1 januari geplande tariefverhoging. Trump wilde de invoerheffingen op in totaal 200 miljard dollar (176 miljard euro) aan Chinese goederen verhogen van 10 procent naar 25 procent. 

China heeft volgens de woordvoerder in ruil ingestemd om een ‘zeer substantiële, maar nog nader te bepalen’ hoeveelheid Amerikaanse producten af te nemen, waaronder agrarische en industriële producten en energie. Daarmee moet het handelstekort worden verkleind.

Verder zullen de beide landen onderhandelen over onder meer intellectueel eigendom, landbouw, cyberdiefstal en handelsbelemmeringen. Als er aan het einde van die periode geen akkoord is bereikt, dan zal de 10 procent heffing alsnog verhoogd worden tot 25 procent, zo heeft het Witte Huis laten weten.

Lees ook:

China ligt ondanks het handelsconflict nog uitstekend op koers
De economie groeit misschien íets minder hard, maar dat is beleid. China ligt nog uitstekend op koers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden