Trump eist steun voor zijn muur in ruil voor bescherming van Dreamers

Een protest tegen Trumps plannen om de Daca-wetgeving af te schaffen. Trump is daartoe bereid, maar wil dan wel steun voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico.Beeld Getty Images

Donald Trump publiceerde zondagavond zijn voorstellen op het gebied van immigratie. Daaruit blijkt dat hij bereid is iets te doen aan de situatie rondom de voorgenomen uitzetting van illegale jongeren als hij steun krijgt voor de bouw van zijn muur aan de grens met Mexico. 

De Amerikaanse president wil af van het Deferred Action for Childhood Arrivals (Daca), een door Obama ingevoerd programma dat migranten die als jonge kinderen samen met hun ouders illegaal de VS zijn binnengekomen, tegen uitzetting beschermt. Onder het programma vallen ongeveer 700,000 jongeren – de zogeheten Dreamers.

Toch leek er drie weken geleden een akkoord tussen Trump en de Democratische oppositie over het lot van de Daca-jongeren, nadat een diner met de leiders van de Democratische minderheden in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, Nancy Pelosi en Chuck Schumer. Die stelden na de dis dat ‘we zijn overeengekomen om de bescherming van Daca snel in een wet vast te leggen, en een pakket maatregelen voor de grensbewaking op te stellen, uitgezonderd de muur, die acceptabel zijn voor beide kanten’.

Daarop tweette Trump dat er geen sprake was van een akkoord – en met het ontvouwen van zijn plannen is duidelijk waarom. De muur met Mexico, een van zijn geruchtmakende campagnebeloftes, ligt nog pontificaal op de onderhandelingstafel. Daarmee zet hij de politieke verhoudingen wederom op scherp in Washington.

Compromis is ver weg

“We hebben de president gezegd dat we naast een wet om Dreamers te beschermen open staan voor extra grensbeveiligingsmaatregelen, zolang deze redelijk zijn. Deze lijst is allesbehalve redelijk”, stellen Pelosi en Schumer in een gezamenlijke verklaring. Naast de muur staan er op de wensenlijst nog tientallen andere suggesties om de grenzen beter te beveiligen, de binnenlandse handhaving te versterken en grote wetswijzigingen aan het immigratiesysteem.

Eerder liet de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, weten dat een compromis over de illegale jongeren volgens hem mogelijk is en het ‘niet in het landsbelang is om jongeren uit te zetten naar landen waar ze vermoedelijk nooit meer geweest zijn sinds ze peuters waren, en waarvan ze de taal wellicht niet eens spreken.’ Dat compromis lijkt nu een stuk verder weg dan een aantal weken geleden, concluderen Pelosi en Schumer. "In dit voorstel wordt op geen enkele wijze gepoogd om tot een compromis te komen".

Lees onze berichten over het presidentschap van Donald Trump

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden