Trump een gevaar voor de wereldvrede? Niet overdrijven

Wat ben je toch een dramaqueen! Wie vraagt zich nou af hoe verantwoord het is om een kind op de wereld te zetten omdat Donald Trump tot president van Amerika is gekozen in plaats van Hillary Clinton? Dat lijkt me werkelijk te veel eer voor de Clown in Chief, zoals een website hem vilein noemde.

Ook mij liepen de rillingen over de rug toen aanhangers van de extreem-rechtse voorman Richard Spencer in het Ronald Reagan Building in Washington de Hitlergroet brachten en 'Heil Trump' riepen. En toen de Ku Klux Klan aankondigde een overwinningsparade voor de president-elect te gaan houden in North Carolina.

Ken je 'Het complot tegen Amerika' van mijn lievelingsschrijver Philip Roth? Het gaat over de fictieve verkiezingsoverwinning van luchtvaartpionier Charles A. Lindbergh in 1940. Hij koos voor een politiek van isolationisme ('America First'), zocht toenadering tot nazi-Duitsland en dreigde de Joden in de grote steden te verbannen naar het platteland van Kentucky. Het was maar een nachtmerrieachtig sprookje van Roth, want in werkelijkheid won Franklin D. Roosevelt in 1940 de verkiezingen. Maar types als Spencer zouden niet hebben misstaan in 'Het complot tegen Amerika'.

In je brief van vorige week herinner je er terecht aan dat wij voor jouw geboorte ook lang hebben geaarzeld over de vraag: is de wereld wel veilig genoeg om er kinderen in te laten opgroeien? Voor Joodse ouders, zelf vlak na de Tweede Wereldoorlog geboren, was dat geen vanzelfsprekendheid. Het was begin jaren tachtig toen Reagan en de Russen in een kernwapenrace waren verwikkeld en de sombere leus 'No future' op de muur van menig Amsterdams kraakpand stond gekalkt. Maar wat waren we blij toen je in 1986 ter wereld kwam! Onze apocalyptische voorgevoelens bleken ook helemaal niet te stroken met de realiteit: in het jaar dat jij geboren werd, sloten Reagan en Gorbatsjov een akkoord over nucleaire ontwapening, kort na je derde verjaardag viel de Berlijnse muur. Al blijf ik het gemeen vinden van Saddam Hussein dat hij precies op de dag dat jij vier werd Koeweit binnenviel.

Is president Trump het gevaar voor de wereldvrede dat jij in hem ziet? Ik denk dat je ook niet moet overdrijven. De vastgoedmagnaat uit New York lijkt me vooral een narcistische en egocentrische persoonlijkheid. Als je hem maar vleiend behandelt, verdwijnt zijn neiging zich superieur en laatdunkend over anderen uit te laten als sneeuw voor de zon. Trump betwijfelde hardop of Obama wel in Amerika geboren was, maar na de eerste kennismaking op het Witte Huis noemde hij de Democraat opeens een 'goed mens'. Hillary was een oplichter die moest worden opgesloten, maar er was maar één felicitatie-telefoontje voor nodig om een 'hoffelijke vrouw' en een 'getalenteerd iemand' in haar te zien. Het kan nog alle kanten op met The Donald.

'Hoe zou jij het eigenlijk vinden om opa te worden?', vraag je. Dat lijkt me in één woord geweldig. Zelfs als Trump nog steeds in het Witte Huis zit als mijn kleinkind acht wordt.

Liefs, papa.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden