Trump durft heikele erkenning Jeruzalem best aan

President Trump hield tijdens zijn bezoek aan Jeruzalem in mei een toespraak in het Holocaust-herinneringscentrum Yad Vashem. Beeld EPA
President Trump hield tijdens zijn bezoek aan Jeruzalem in mei een toespraak in het Holocaust-herinneringscentrum Yad Vashem.Beeld EPA

De Amerikaanse president Trump gaat waarschijnlijk toch echt Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël.

Redactie buitenland

In de afgelopen dagen gingen er geruchten rond dat hij van plan was deze controversiële actie te ondernemen, maar ze zijn nu bevestigd door verschillende bronnen. Trump belde dinsdag met Arabische leiders, onder wie de Palestijnse president Mahmoud Abbas, om hen van te voren in te lichten over zijn besluit. Woensdag komt hij met een verklaring.

Ondanks hun bezwaren zet hij het plan door. Niet alleen de Arabische landen, maar ook de Europese regeringen en de VN zijn fel tegen de erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. De kwestie is namelijk onderdeel van de besprekingen tussen Israël en Palestina, en door deze eenzijdige erkenning zouden de onderhandelingen in gevaar komen.

De Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten, waaronder Turkije, Jordanië, Saudi-Arabië en Egypte waarschuwen Trump om niet over te gaan tot erkenning van Jeruzalem.

Maar Trump heeft weinig reden om zich iets van hun kritiek aan te trekken, want die is vooral voor de bühne bedoeld. De Saudische koning Salman stelt zich in het openbaar op als pleitbezorger van de Palestijnse zaak, maar achter de schermen steunt hij Israël en de annexatie van Palestijns gebied. De Turkse president Erdogan heeft in het verleden ook hard uitgehaald naar Israël, maar onderhield stiekem toch altijd banden met het land.

Belofte

President Trump zal vermoedelijk de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem pas over drie tot vier jaar laten plaatsvinden. De reden daarvan zou een logistieke zijn: verhuizen kost nu eenmaal veel tijd. Maar in Israël geloven ze dat niet, en zijn ze zelfs bereid om met Trump mee te denken. De burgemeester van Jeruzalem zei dat de verhuizing binnen ‘twee minuten’ geregeld kan zijn. Hij hoeft slechts het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem tot ambassade uit te roepen.

Trump breekt met het Amerikaanse beleid. Niet eerder durfde een president het aan om te morrelen aan de status van Jeruzalem. Aan de andere kant is hij de eerste president die zijn belofte nakomt. President Obama stelde in 2008 in een toespraak dat Jeruzalem de ‘hoofdstad’ van Israël was en ‘ondeelbaar’ moest blijven, net als Bill Clinton tijdens de verkiezingscampagne in 1992 en George W. Bush in die van 2000.

Lees ook: Verplaatst Trump de ambassade in Israël?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden