Trump drijft VS en overige leden van de G7 verder uit elkaar

Overleg in Canada tijdens de G7-top tussen onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Amerikaanse president Donald Trump en de Canadese premier Justin Trudeau.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump staat niet achter de gezamenlijke slotverklaring die aan het einde van de G7-top is samengesteld. Daarmee zijn de VS en de overige leden van de G7 verder uit elkaar gedreven.

Volgens Trump heeft de Canadese premier Justin Trudeau valse verklaringen afgelegd. Dat heeft hij op Twitter laten weten, enkele uren nadat hij de top had verlaten om naar Singapore af te reizen.

Trump zegt dat hij Amerikaanse vertegenwoordigers het slotakkoord niet heeft laten ondertekenen. Hij noemt daarbij als reden de verklaringen die Trudeau na afloop van de top op een persconferentie heeft afgelegd, toen Trump al was vertrokken. Trudeau had aan het einde van de top tussen de zeven invloedrijkste industrielanden in het Canadese La Malbaie gezegd dat ze het toch eens waren geworden over een slotverklaring.

Beledigend

Trudeau sprak de woorden toen Trump al was vertrokken naar Singapore voor zijn ontmoeting komende dinsdag met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens de Amerikaanse president waren de woorden van Trudeau dat Canada niet met zich laat sollen 'heel oneerlijk en zwak'. Trump zegt dat Trudeau zich tijdens de top juist mild opstelde. Dat de Canadese premier de Amerikaanse importheffingen tijdens het persmoment 'soort van beledigend' noemde, schoot bij Trump in het verkeerde keelgat.

Ook de importheffingen van Canada zijn volgens Trump reden om niet achter de slotverklaring te staan. De Amerikaanse president vindt dat de heffingen die de VS rekenen een eerlijke reactie zijn op de tarieven die Canada hanteert voor zuivelproducten. Trump laat tevens weten nu eerst te kijken naar importheffingen op auto's die volgens hem 'de Amerikaanse markt overspoelen'.

Trudeau stelt in een reactie dat hij tijdens het persmoment niks verrassends heeft gezegd. Zijn woordvoering laat weten dat alles wat Trudeau zei al eerder in het openbaar is gezegd of tijdens gesprekken met Trump. De premier blijft toegewijd aan wat is bereikt op de tweedaagse top, luidt verder de Canadese verklaring.

Vrije, eerlijke handel

Gastheer Justin Trudeau zei aan het eind van de top dat alle landen hun handtekening onder de verklaring hadden gezet. Daarin stond onder meer dat de G7-landen zich ondanks de geschillen willen inzetten om onder meer invoerrechten en overheidssubsidies te beperken. "Wij erkennen dat vrije, eerlijke en wederzijds voordelige handel de sleutel is voor groei en werkgelegenheid", aldus de verklaring. 

Ook zetten de landen gezamenlijk in op het moderniseren van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Volgens de Franse president Emmanuel Macron is het tijd voor actie, nu alle landen een overeenkomst over handel hebben gesloten.

Verrassend

Dat de leiders van de zeven landen het eens leken te zijn geworden over een slotverklaring was verrassend, omdat de Amerikaanse president Donald Trump fel is bekritiseerd door de leiders van de andere G7-landen in de aanloop naar de top. De recente Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium en de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het atoomakkoord met Iran riepen veel wrevel op bij de andere deelnemers aan de bijeenkomst.

De Britse premier Theresa May liet na afloop weten dat het goed is om openlijk over meningsverschillen te praten. En volgens haar is dat met de VS ook gedaan. Ook zei ze dat iedereen heeft ingestemd met maatregelen tegen plastics. Maar elk land zal een eigen aanpak hanteren.

Klimaatverandering

Niet over ieder onderwerp werden de landen het eens. Dat de landen klimaatverandering willen tegengaan door verdere samenwerking, werd niet gesteund door de Verenigde Staten. Wel kwamen de zeven landen overeen om de sancties tegen Rusland in stand te houden en desnoods uit te breiden.

Zomer 2019 volgende top

De volgende top van de G7-landen zal volgend jaar zomer plaatsvinden in het Franse kustplaatsje Biarritz. De Franse president Emmanuel Macron maakte dat na de besprekingen van vandaag bekend. Frankrijk neemt dan het voorzitterschap over van Canada, dat dit jaar gastheer was.

Rusland is ook bereid de G7 in Moskou als gastheer te ontvangen. Dat liet president Poetin vandaag weten. Hij herhaalde bovendien bereid te zijn tot een topontmoeting met Trump.

Rusland was van 1998 tot 2014 ook lid van de club, maar werd eruit gezet toen het in 2014 de Krim inlijfde. Het schiereiland, waar 65 procent van de bevolking etnisch Russisch is, werd in de jaren vijftig in de Sovjet-Unie plotseling bij de Oekraïense deelrepubliek ingedeeld. Poetin nam de Krim in tijdens een conflict met Oekraïne. Dat leidde in de EU tot verontwaardiging en sancties.

Op weg naar de G7 zei Trump dat Rusland weer bij de G7 moet komen. Hij zei dat de kwestie rond de annexatie van de Krim speelde in de tijd van zijn voorganger Obama. Trump kreeg op de G7-top alleen bijval van de nieuwe Italiaanse premier Conte.

Lees ook: Trump doet zijn best om de G7-top te laten floppen

De handelsoorlog hangt als donkere wolk boven de G7-top in Canada. De Amerikaanse president lijkt zelf ook het nut niet meer te zien van de G7. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden