Trump dreigt Midden-Oosten: omlaag met die olieprijzen!

Beeld REUTERS

President Donald Trump mag graag dreigen. Een aantal landen in het Midden-Oosten ondervindt dat nu ook. Volgens Trump zijn die landen verantwoordelijk voor de huidige, hoge olieprijzen en hij suggereerde dat zij maar eens moeten gaan betalen voor de militaire steun die zij van de VS krijgen.

Zowel in een speech voor de Verenigde Naties als in tweets veegde Trump de 15 leden van de Organisatie van olie exporterende landen (Opec) deze week de mantel uit. Opec-landen zijn goed voor grofweg een derde van alle olie die wordt geproduceerd. Sinds eind 2016 beperken zij, in samenspraak met niet-Opec-lid Rusland, hun productie om zo de prijs van olie te stutten.

'Niet leuk'

Volgens Trump beroven de Opec-landen de rest van de wereld omdat zij de olieprijzen kunstmatig hoog houden. “Dat vind ik niet leuk.” In een tweet legde hij een link tussen die hoge prijzen en de militaire steun van de VS. “Wij beschermen de landen van het Midden-Oosten. Ze zouden niet lang veilig zijn zonder ons en toch gaan ze door met het continu opdrijven van de olieprijzen. Dat zullen we onthouden.” Waarna Trump verordonneerde: “Het Opec-monopolie moet de prijzen drukken.”

Het is niet de eerste keer dat Trump de Opec bekritiseert. Dat hij dat weer deed, komt vooral doordat de olieprijzen de laatste weken zijn gestegen. Een vat Brent-olie – een verzamelnaam voor lichtere oliesoorten – kostte deze week meer dan 80 dollar, het hoogste niveau in vier jaar. Amerikaanse olie kostte ruim 70 dollar per vat. Handelaren en deskundigen speculeren op hogere prijzen: 90 dollar per vat of 100 dollar. De laatste keer dat een vat olie zo duur was, was in september 2014.

Sancties

Om de oorzaak van die stijging te zien, of een deel daarvan, hoeft Trump slechts in de spiegel te kijken. Olie is vooral duurder geworden, doordat de VS nieuwe sancties hebben afgekondigd tegen Iran. Die raken ook de olie-industrie van dat land. Hoewel die sancties pas in november ingaan, lopen handelaren daar al op vooruit. Iran produceert ongeveer 3,8 miljoen vaten olie per dag, zo’n vier procent van de wereldproductie. Ongeveer een derde van de Iraanse productie is bestemd voor de export.

Trump wil dat de Opec-landen hun productie verhogen om zo de prijzen te drukken. Maar daar heeft de Opec geen trek in. Afgelopen weekend vergaderde de organisatie in Algiers, maar tot productieverhogingen werd niet besloten. Saudi-Arabië, met Rusland en de VS, de grootste olieproducent ter wereld, wenst die niet. Saudi-Arabië is het enige land dat op korte termijn zijn productie kan verhogen. Rusland heeft er evenmin trek in.

Grootste producent

Een oplossing voor Trumps grieven zou uit de VS kunnen komen. Amerikaanse bedrijven die schalie-olie uit de grond haalden, waren verantwoordelijk voor de daling van de olieprijzen die in 2014 begon. Daarna hadden zij zelf veel last van die lage prijzen. Sinds het najaar van 2016, toen de prijzen weer begonnen te stijgen, voeren zij hun productie weer op. Deskundigen voorspellen dat de VS in het najaar Rusland zal passeren als grootste olieproducent. Maar die extra productie heeft nog niet tot lagere olieprijzen geleid.

Zal Trump zijn dreigement waarmaken? De kans daarop lijkt niet groot, al was het maar omdat een land als Saudi-Arabië niet alleen steun krijgt, maar die ook koopt. In maart stond Trump nog op de foto met kroonprins Bin Salman, Saudi-Arabië’s sterke man. Die had voor 12,5 miljard dollar aan wapens en defensie-apparatuur in de VS aangeschaft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden