Trump dreigt financiële hulp aan Palestijnen in te trekken

President Donald Trump.Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gedreigd om de geldkraan naar de Palestijnse Autoriteit (PA) stop te zetten. Zolang ze niet meewerken aan het bewerkstelligen van vrede met Israël wil Trump geen 'honderden miljoenen' betalen aan de Palestijnen.

Dinsdag kondigden de Verenigde Staten al aan om ruim 211 miljoen euro aan hulp aan Pakistan in te trekken, omdat het land volgens Washington niet meewerkt aan de strijd tegen terrorisme. ,,We zijn zo gek geweest om 33 miljard dollar te geven in de laatste 15 jaar, terwijl ze ons er leugens voor teruggeven, en terroristen een veilig onderkomen bieden.''

,,Maar Pakistan is niet het enige land waar we miljarden dollars aan spenderen en niets voor terug krijgen'', zo vervolgde hij zijn tirade op Twitter. ,,We geven jaarlijks honderden miljoenen aan de Palestijnen maar krijgen daar geen enkele waardering of respect voor terug", tweette de president.

Trump en de Verenigde Staten riepen bij de Palestijnen veel weerstand op door Jeruzalem uit te roepen als hoofdstad van Israël. De Arabische Liga, een in 1945 opgerichte samenwerking van 22 Arabische landen , riep de VS vorige maand op het besluit terug te draaien. De Liga noemde Trumps besluit 'een schending van het internationale recht'. De Verenigde Naties schaarden zich vervolgens via een resolutie achter de Liga. De resolutie is overigens niet bindend, dus of Trump zich daaraan zal houden is zeer de vraag.

Mede door die actie weigeren de Palestijnen voorlopig deel te nemen aan een vredesoverleg met de Verenigde Staten, die steeds de kant van Israël hebben gekozen. Trump wil daarom op zijn beurt de miljoenenhulp stopzetten. ,,We moeten nu gaan praten over vrede. De Palestijnen willen dat niet meer. Waarom zouden wij dan in de toekomst zoveel geld aan hen spenderen?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden