Trump dreigt China met extra importheffing van 200 miljard

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd om Chinese goederen nog eens extra te gaan belasten met 10 procent, ofwel 200 miljard dollar. Hij reageert daarmee op de Chinese tegenmaatregelen nadat hij al eerder Amerikaanse importheffingen had aangekondigd, zo meldt het Witte Huis.

Redactie

De Amerikaanse president gaf eerder deze maand zijn goedkeuring aan importheffingen op Chinese goederen die een handelswaarde van 50 miljard dollar vertegenwoordigen. Op die producten wordt een extra belasting van 25 procent geheven. Daarmee werd het startsein gegeven tot wat uit lijkt te draaien op een heuse handelsoorlog.

Terugslaan

Het Chinese ministerie van Handel maakte direct daarna namelijk bekend terug te slaan met zijn eigen heffingen, en riep tegelijk andere landen op tot een 'collectieve actie tegen het achterhaalde gedrag' van Washington.

"China is kennelijk niet van plan om zijn oneerlijke praktijken met betrekking tot de aanschaf van Amerikaanse producten en technologie te veranderen", zei Trump vannacht in een verklaring. "In plaats van een verandering teweeg te brengen, bedreigt het nu Amerikaanse bedrijven, werknemers en boeren die niets verkeerds hebben gedaan."

Trump voegde daaraan toe dat zijn nieuwe tarieven daadwerkelijk van kracht zullen worden als China blijft weigeren om zijn praktijken te veranderen, en vast blijft houden aan zijn eigen importtarieven op Amerikaanse producten.

De opmerkingen van Trump volgden op de beschuldigingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo die China een 'roofzuchtige economie' verweet. Pompeo deed zijn uitspraken bij de Detroit Economic Club, nadat duidelijk werd dat de handelsspanningen tussen de VS en China zijn weerslag hebben op de economie. De handelstarieven zullen op 6 juli van kracht worden.

"Iedereen weet dat China hier de meeste schuld aan heeft'', zei Pompeo. "Vraag jezelf dit maar eens af: zou China Amerika hebben toegestaan ​​om te doen wat China Amerika heeft aangedaan?"

Lees ook: Donald Trump vreest de macht van China

Toen Trump tot president werd gekozen vermoedde columnist Rob van Wijk dat hij samen met India, Rusland en Japan een vuist tegen China zou willen maken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo  Beeld REUTERS
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike PompeoBeeld REUTERS

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden