Trump breekt door aan de oostkust

Beeld epa

Dat hij zou winnen, werd wel verwacht. Maar dat Donald Trump zo fors zou winnen, daar keek zelfs hij van op. In vijf voorverkiezingen aan de oostkust van de VS was hij vijf keer de sterkste.

En niet zoals bij veel van zijn overwinningen tot nu toe met 30 of 40 procent, maar met volgens de voorlopige uitslagen, 55 procent in Maryland, 58 in Pennsylvania en Connecticut, 61 in Delaware en maar liefst 64 procent in Rhode Island.

In de lobby van de Trump Tower in New York wond Trump er dan ook geen doekjes om: "Ik ben de kennelijke genomineerde". Hij vergeleek de race om de Republikeinse kandidatuur met een bokswedstrijd: "Als de ene bokser de andere bokser knock-out slaat, hoef je niet te gaan staan wachten op de beslissing."

In te touwen
Om de metafoor af te maken: zijn tegenstanders Ted Cruz John Kasich liggen officieel nog niet op de grond, maar hangen in Indiana in de touwen. In die staat, hebben ze afgesproken, krijgt Cruz alle ruimte om campagne te voeren voor de voorverkiezingen van komende dinsdag, en als die in Indiana wint, kost dat Trump misschien op het nippertje de meerderheid op de conventie in juli. Dat geeft hen nog een kans op de nominatie.

Maar of die opzet zal slagen is nog maar zeer de vraag. Kasich lijkt de door zijn medewerkers gesloten deal met tegenzin te hebben geslikt. Hij heeft zelfs geweigerd zijn aanhangers in Indiana expliciet op te roepen, op Cruz te stemmen. En zelfs als Trump in Indiana flink verliest, maakt hij nog kans op de meerderheid op de conventie, als hij het goed doet in Californië op 7 juni.

Voorsprong
Bij de Democraten heeft eveneens de koploper haar positie versterkt: Hillary Clinton won vier van de vijf staten. Alleen in Rhode Island bleef Bernie Sanders haar voor. Per saldo is Clintons voorsprong in gekozen afgevaardigden naar de conventie weer een stuk groter geworden, en ook zij gaat zich steeds meer gedragen als de genomineerde van haar partij. Ze had in haar overwinningstoespraak in Philadelphia vriendelijke woorden voor Bernie Sanders, die ze in het bijzonder prees omdat hij de rol van het grote geld in de politiek aan de orde had gesteld.

In hun toespraken kruisten Clinton en Trump zelfs direct tijdens de verkiezingsavond al de degens. Met een woordspeling op de naam van haar vermoedelijke tegenstander zei Clinton dat ze een land wil waar 'liefde haat overtroeft' (love trumps hate). In het persgesprek dat Trump korte tijd later in New York hield, zei hij dat hij helemaal geen hater is, dat hij juist als zakenman prima met mensen om kan gaan. 'Oplichtster Hillary' kreeg volgens hem alleen maar zoveel stemmen omdat ze vrouw was. Ze zou een heel slechte president zijn, die bijvoorbeeld de Chinezen niet aan zou kunnen: "Geen kracht, geen uithoudingsvermogen."

Daarmee liet Trump zich weer even van zijn kattige kant zien. Bij elke toespraak die hij houdt, is het weer spannend of hij zich laat gaan in gescheld ('liegende Ted') of het netjes en presidentieel houdt ('Senator Cruz'). Met de eerste stijl heeft Trump het tot de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat geschopt, onder aanmoediging van zijn campagneleider Corey Lewandowski. De rustiger aanpak is op aanraden van zijn nieuwe topadviseur, Paul Manafort. Die werd onlangs in dienst genomen om te zorgen dat Trumps kandidatuur niet sneuvelt tijdens de conventie, vooral als Trump de meerderheid misloopt.

Transformatie
In Trumps organisatie leverde Lewandowski de afgelopen tijd duidelijk macht in. Maar het tij lijkt alweer gekeerd. Trump lijkt de presidentiële stijl niet erg te bevallen. En het zou hem ook gestoord hebben dat Manafort tegen Republikeinse functionarissen zei, in een gesprek dat werd opgenomen en gelekt, dat Trump alleen maar de rol van oppervlakkige volksmenner speelde, en dat er een heel andere Trump zou verschijnen als hij de nominatie eenmaal op zak had.

In zijn persgesprek ontkende Trump een komende transformatie: "Heel veel mensen hebben me geschreven, getwitterd, verander alsjeblieft nooit. Ga ik ook niet doen. Ik heb op de beste scholen gezeten, ik ben een intelligent mens. Ik zal ons land met waardigheid vertegenwoordigen. Veranderen wil ik niet. Ik vind: het heeft me gebracht waar ik nu ben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden