Trump botst met rechter over programma dat illegale jongeren beschermt

Jongvolwassenen die als kind illegaal de Verenigde Staten binnenkwamen worden wel 'dreamers' genoemd, naar de DREAM-wet, een nog oudere conceptwet die hun een verblijfsvergunning wilde verlenen.Beeld AFP

Jongeren die als kind illegaal de Verenigde Staten binnenkwamen, worden beschermd tegen deportatie door het zogenoemde Daca-programma. President Trump wil dat programma afschaffen, maar een rechter heeft dat tegengehouden.

Daca gaf ruim 700.000 jongvolwassenen de kans om twee jaar legaal te werken of studeren in de VS, zonder angst om te worden opgepakt. President Obama stelde de maatregel in 2012 in omdat het Congres het niet eens kon worden over immigratiewetgeving.

Trump kondigde in september aan dat hij een einde wil maken aan Daca. "Het heeft geleid tot veel verlies van banen voor Amerikanen en een toestroom van minderjarigen", zei Jeff Sessions, zijn toenmalige minister van justitie. "Het land wordt veiliger, er komen meer banen voor miljoenen Amerikaanse arbeiders."

Een federale rechter heeft gisteren bepaald dat de regeling van kracht blijft zolang de juridische strijd over dit besluit aanhoudt. Nieuwe aanvragen van mensen die niet eerder onder de regeling vielen, hoeven niet te worden verwerkt. Maar verlengingsaanvragen moeten van de rechter gewoon behandeld worden.

Wet van liefde

Gisteren overlegde Trump met een groep Democraten en Republikeinen over nieuwe immigratiemaatregelen. In die vergadering zei de president dat hij bereid is om een wet te tekenen die de jongeren die als kind illegaal de VS binnenkwamen een legale status geeft, mits die wet ook financiering regelt voor onder meer de door hem gewenste muur langs de grens met Mexico. Deze wet noemde hij 'the bill of love'.

De muur hoeft overigens  niet langs de hele grens van ongeveer 3200 kilometer te lopen, zei hij. "Dat is niet nodig, vanwege bergen en rivieren en andere dingen. Maar een deel van de grens moet een muur hebben. Als we die niet hebben, zijn we nooit veilig."

Als er een akkoord is over deze wet, zou Trump zelfs bereid zijn om nog gevoeligere onderwerpen willen bespreken, zoals de inburgering van elf miljoen illegale immigranten. "Als jullie nog een stap verder willen gaan vang ik de klappen wel op, dat maakt me niet uit", zei Trump tijdens de vergadering van gisteren. 

Conservatieve Amerikanen reageerden ontstemd op de opmerkingen van Trump over immigratie. 'Niets dat Michael Wolff kan zeggen over Donald Trump kan hem zo veel schade berokkenen als dit geflirt met Daca', zei de rechtse columnist Ann Coulter op Twitter, verwijzend naar het boek 'Fire and Fury', waarin Michael Wolff genadeloos het eerste jaar van Trump in het Witte Huis beschrijft.

Lees ook: Trump eist steun voor zijn muur in ruil voor bescherming van Dreamers (oktober 2017)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden