Trump blijft China en Taiwan met elkaar verwarren

Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping. Beeld ap
Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping.Beeld ap

Donald Trump heeft in de marge van de G20-top in de Duitse havenstad Hamburg opnieuw een slechte beurt gemaakt tegenover zijn Chinese collega. De Amerikaanse president en zijn Chinese collega Xi Jinping hadden een korte ontmoeting, maar uit transcripties van het gesprek, die het Witte Huis zelf naar buiten bracht, blijkt dat Trump naar hem verwees als zijnde de president van de Republiek China. Dat is echter de officiële benaming van Taiwan, een land dat niet erkend wordt door China.

Taiwan heeft al sinds het einde van de burgeroorlog in 1949 een eigen regering, maar wordt door Peking beschouwd als een afvallige provincie, en dus geen autonome staat. Wie op goede voet wil staan met China kan zich dus ook maar beter achter het Een-Chinabeleid scharen. Taiwan wordt daarom aangeduid als de 'Republiek China', terwijl China de 'Volksrepubliek China' wordt genoemd, en voor dat verschil zijn ze in China zeer gevoelig.

Het is overigens niet de eerste keer dat Trump zijn Chinese ambtsgenoot tegen de haren instrijkt. Zo aanvaardde hij kort na zijn verkiezingsoverwinning in november vorig jaar nog een felicitatietelefoontje van de Taiwanese president Tsai Ing-wen, hoewel de VS de banden met Taiwan in 1979 officieel heeft doorgeknipt.

Ook de opgelopen spanningen met Noord-Korea - de VS verwachten een krachtdadiger houding van de Chinezen - en in de Zuid-Chinese Zee, opgeëist door zowel China als onder meer Japan, maken dat Trump en Xi Jinping niet de allerbeste maatjes zijn op dit moment.

Zo vlogen er zaterdag nog twee Amerikaanse langeafstandsbommenwerpers over de Oost- en Zuid-Chinese Zee tijdens een trainingsvlucht met de Zuid-Koreaanse luchtmacht.

Meer lezen over Trump en Xi?

Relatie VS en China dreigt te worden beschadigd
Aan de vooravond van de G20 kreeg Trump nog waarschuwing van zijn Chinese college Xi Jinping; 'een aantal negatieve factoren' zou de relatie met de Verenigde Staten dreigen te beschadigen.

Europa zit vast tussen twee grootmachten met imperiale ambities
'Trump en Xi zijn jongens gebleven die graag spelen in een decor van ridders en prinsen', schrijft docent internationale politiek Jonathan Holslag. Terwijl de twee titanen zich opmaken voor de grote strijd om de ultieme macht, kibbelen wij in Europa verder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden