Trump blaast omstreden oliepijpleidingen nieuw leven in

Trump houdt het decreet omhoog dat hij dinsdag heeft ondertekend, aangaande de aanleg van twee omstreden oliepijpleidingen. Beeld REUTERS
Trump houdt het decreet omhoog dat hij dinsdag heeft ondertekend, aangaande de aanleg van twee omstreden oliepijpleidingen.Beeld REUTERS

Zijn voorganger Barack Obama trok eind 2015 een streep door de plannen. Maar als het aan de kersverse president Donald Trump ligt, wordt de aanleg van twee grote, omstreden oliepijpleidingen dwars door het hart van de Verenigde Staten alsnog ten uitvoer gebracht.

Redactie

Met het ondertekenen van een aantal decreten blaast Donald Trump het door Obama geschapte Keystone XL-project nieuw leven in. Ook wil hij het stilgelegde Dakota Access-project laten hervatten. Daarmee geeft Trump gevolg aan een verkiezingsbelofte. Hij hoopt hiermee flink wat werkgelegenheid te creëren, al dan niet tijdelijk. Want, zo zei hij dinsdag, het staal voor de pijpleidingen moet in de VS worden gemaakt.

Omstreden

Barack Obama haalde eind 2015 een streep door Keystone, de bijna 1900 kilometer lange leiding die ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada zou moeten vervoeren naar raffinaderijen in het zuiden van de VS. Het project zou volgens hem bijdragen aan klimaatverandering, omdat bij de verwerking van het ruwe teerzand de raffinaderijen teveel broeikasgassen zouden uitstoten. Dat was dus niet 'in het belang' van de VS.

Het Dakota Access-project daarentegen loopt dwars door een reservaat van de Sioux indianen, en ligt momenteel stil omdat er wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om de pijpleidingen om te leiden. Het project vindt al jaren fikse tegenstand vanuit milieuorganisaties. Naast de vrees voor mogelijke vervuiling door lekkage, zou de culturele leefomgeving van de indianen drastisch veranderen.

Heronderhandeling

Het lot van beide projecten wordt door Trump verbonden aan heronderhandelingen over de voorwaarden ervan. Zo wil hij een "betere deal" sluiten met TransCanada, de eigenaar van Keystone XL, en moet het staal voor de leidingen in de VS wordt gefabriceerd.

Hiermee geeft Trump gevolg aan de uitspraak die hij afgelopen vrijdag in zijn inauguratietoespraak deed: "Koop Amerikaans, en huur Amerikaans", doelend op fabriceren van eigen producten en het inhuren van eigen arbeiders. Want: 'Amerika-eerst', beloofde hij.

"Elke beslissing over handel, over immigratie en andere dingen zullen voortaan worden gemaakt met het doel om Amerikaanse arbeiders en families te helpen", voegde Trump eraan toe. Deze vorm van 'protectie' zal volgens hem leiden tot grote welvaart en rijkdom in eigen land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden