Trump belooft lagere belastingen. Maar voor wie precies is onzeker

Een lachende en zwaaiende Donald Trump bij zijn toespraak in de Farm Bureau Building in Indianapolis. Beeld AP
Een lachende en zwaaiende Donald Trump bij zijn toespraak in de Farm Bureau Building in Indianapolis.Beeld AP

De winstbelasting in de VS moet volgend jaar dalen van 35 naar 20 procent, als het aan Donald Trump ligt.

De inkomstenbelasting voor mensen met een middeninkomen zal ook omlaag gaan, beloofde de Amerikaanse president. Maar met hoeveel precies, dat is niet duidelijk. En hoeveel die maatregelen gaan toevoegen aan het begrotingstekort, is ook niet bekend. Dat laat de president aan het Congres over.

In een toespraak in Indianapolis trapte Trump de discussie in het Congres af over wat hij trots 'de grootste belastingverlaging in de geschiedenis van ons land' noemde. De lagere winstbelasting gaat volgens hem zorgen voor een flink hogere economische groei.

Niet alleen grote bedrijven, maar ook kleine ondernemers gaan profiteren van lagere belastingen. Nu zetten die in de VS hun winst vaak nog gewoon als inkomen op hun belastingbiljet, waardoor ze soms bijna 40 procent belasting betalen. In de toekomst mogen ze vragen om als bedrijf behandeld te worden, waardoor ze ook maar 20 procent betalen.

Sterfbelasting

Critici van die maatregel vinden dat daardoor veel mensen met een hoog inkomen bevoordeeld worden. Ook andere elementen van het belastingplan gaan die richting uit, zoals het afschaffen van wat de Republikeinen snerend 'de sterfbelasting' noemen, de heffing op grote nalatenschappen.

Daarentegen is het voor mensen die minder verdienen ook na de toespraak van Trump nog niet duidelijk of ze erop vooruit gaan of niet. Hij meldde trots dat er minder belastingschijven komen en wat de percentages zijn, maar niet bij welk inkomen je in een hogere schijf terechtkomt.

Zowel voor bedrijven als voor particulieren zullen aftrekposten verdwijnen om tenminste een deel van de belastingverlagingen te betalen. Welke dat zijn, is nog niet bekend gemaakt. Dat zou gedaan zijn om de Republikeinen in het Congres niet het idee te geven dat het plan een kwestie van slikken of stikken is. De mislukte vervanging van het zorgstelsel Obamacare, getorpedeerd doordat een handvol Republikeinse senatoren tegenstemde, liet deze week nog zien dat de fractieleiding in de Senaat voorzichtig moet opereren. In ieder geval zullen de populaire aftrekmogelijkheden voor hypotheekrente en giften onaangetast blijven.

Sterk betwiste voorspelling

Maar het grotendeels toegedekt laten van dat onderdeel van het belastingplan betekent ook dat grote bedrijven en lobby-organisaties minder tijd krijgen om hun achterban en het grote publiek te mobiliseren voor het behoud van aftrekposten die voor hen gunstig zijn. Wanneer senatoren, uit angst voor het verlies van geld voor hun verkiezingscampagnes, die aftrekposten veilig stellen, wordt het belastingplan snel te duur, en dat kan weer senatoren in het geweer roepen die de prioriteit geven aan het terugdringen van de staatsschuld.

Daarvan zal overigens toch al geen sprake zijn, tenzij de regering-Trump gelijk krijgt in zijn - door bijna alle economen betwiste - voorspelling dat de belastingverlaging zichzelf zal terugbetalen door hogere economische groei en dus meer belastinginkomsten. Ook de Republikeinen in de Senaat geloven daar niet in. Ze hebben al afgesproken voor de komende tien jaar een verhoging van de staatsschuld met 1,5 biljoen dollar voor lief te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden