Trump bekritiseert Nasaplannen voor nieuwe maanlandingen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag kritiek geuit op de plannen van Nasa om tegen 2024 weer astronauten naar de maan te sturen. Het ruimtevaartagentschap zou zich volgens hem beter kunnen concentreren op ‘veel grotere initiatieven, zoals een reis naar Mars’. De uitspraak zaait verwarring, omdat Trump in het verleden juist zijn steun had uitgesproken voor een nieuwe maanmissie.

Redactie

“Voor al het geld dat we spenderen, zou NASA het NIET moeten hebben over naar de maan te reizen - dat hebben we 50 jaar geleden gedaan”, schreef de Amerikaanse president op Twitter. “Ze zouden zich moeten concentreren op de veel grotere dingen die we doen, waaronder Mars (waarvan de Maan deel uitmaakt), Defensie en Wetenschap!”

Trump stuurde de tweet vanuit het Amerikaanse presidentiële vliegtuig Air Force One tijdens zijn terugvlucht vanuit Europa. Zijn opmerking strookt echter niet met het feit dat zijn regering recent nog de druk opvoerde om tegen 2024 ‘met alle mogelijke middelen’ opnieuw mensen naar het maanoppervlak te brengen. Dat is vier jaar sneller dan de oorspronkelijke doelstelling van 2028.

Buitenpost

Nasa heeft plannen om een ruimtebuitenpost in een baan om de maan te brengen, van waaruit astronauten tegen 2024 naar het maanoppervlak kunnen worden gebracht. Dat plan maakt deel uit van een groter initiatief waarbij de maan gebruikt zal worden als beginpunt voor een eventuele missie naar Mars.

Volgens Nasa-directeur Jim Bridenstine bevestigt Trump met zijn tweet wat Nasa van plan is. “Zoals de president zegt: Nasa gebruikt de maan om mensen naar Mars te sturen!”, tweette hij vrijdag.

Het plan om de missie naar de maan te vervroegen naar 2024 was in maart een van de voornaamste aanbevelingen van de nieuwe (Amerikaanse) Nationale Ruimteraad onder leiding van vice-president Mike Pence.

Duurzame menselijke aanwezigheid

Op de Nasawebsite stond vrijdag meer informatie over het Artemis-programma: dat wil tegen ‘2024 de eerste vrouw en de volgende man naar de maan sturen en een duurzame menselijke aanwezigheid op de maan uitbouwen tegen 2028’. Het programma werd genoemd naar de tweelingzus van de Griekse god Apollo. Artemis is in de Griekse mythologie de godin van de maan.

Het is op 21 juli (Europese tijdrekening) 50 jaar geleden dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin van de Apollo 11-missie voet zetten op de maan. Armstrong was de eerste die het maanoppervlak opstapte, Aldrin volgde hem negentien minuten later.

Ook privébedrijven nemen ondertussen deel aan de reis naar de maan. Vorige maand onthulde miljardair en Amazon-CEO Jeff Bezos het prototype van een maanlander die gebouwd werd door zijn raketbedrijf Blue Origin.

Lees ook:

Zo ziet Mars eruit, door de ogen van de Marslander van de Nasa

De landing is geslaagd, de eerste foto’s zijn gemaakt. Nu gaat InSight, de Marslander van de Nasa, meetinstrumenten plaatsen.

Aanbieding: retourtje ruimtestation voor 58 miljoen dollar

De reis gaat 58 miljoen dollar kosten – maar dan heb je wel een retourtje – en het verblijf kost 35.000 dollar per nacht, volpension. Maar dan ben je ook op een bijzondere bestemming: het internationaal ruimtestation, op 400 kilometer boven de aarde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden